Ja i första hand är det väl stafettläkarna som gör det. Landstingen inbillar sig att de spar pengar genom att underbemanna sjukhusen.
Det borde gå att undvika metoden stafettläkare.
Säga att tre landsting går samman om ,att fastanställa ett antal läkare som skulle vara mobila.
Varje landsting gör en årsbudget baserat på antalet läkare som anses vara nödvändiga för att genomföra vårduppdraget. Nuvarande budgetering genererar fenomenet stafettläkarbehov- kosta vad de vill. Om Landstingen går tillbaka i sina noteringar över föregående års utnyttjande av stafettläkare får man fram en (icke förväntad" kostnadsökning jmf. lagd budget.)
Beräkna kostnaden för dessa stafettläkare hade kunnatbrukas till.
Kalkylen kanske gör att fyra stafettläkare kostar lika mycket som 6 fastanställda läkare. Kalkyler brukar ju i allmänhet slå fel åt endast ett håll - övertrassering av kostnadsbudget. Under förutsättning att denna kalkyl stämmer någorlunda kan varje landsting
anställa tre läkare i fast tjänst med uppdraget att fylla vakanser.- Alltså budgetra dem för året.
Det borde skapa en totalbudget som överstiger nuläget - men resuterar i att den reella kostnaden sjunker med 1 - 2 "stafettläkarlöner". Bemanningen kanske är avvikande i landstingen men princioen borde ge lägre verkliga kostnader. Det kan var väl värt att göra beräkningen trots att politikerna med nuvarande överbudgeteringar försöker förtränga varför det blir ännu högre kostnader genom bruket av de mobila räddarna.
3 dagar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar