Med förvåning konstaterar man att fyra präster i Kyrkomötet representerande Moderaterna
vill värna om folkkyrkan genom att ordna kyrkoval för de 5-10 procent av medlemskåren som går och röstar. Kostnaden är betydande, men metoden med direkta val cementerar folkkyrkotanken för m och s varje valperiod.
Folkkyrkotanken är för mig det som sker i församlingen och samfälligheten.
Bästa sättet är att ordna lokala val i församlingen och samfälligheten. Låg kostnad - kanske högre valdeltagande - och mycket lägre kostnad. Därefter indirekt val till stiftsstyrelsen - Sören Larsson LRF frågar "vad gör stiftsledningen i Uppsala bemannad med 50 personer?".
De kanske gör en hel del som gynnar församlingarna - vad vet jag. Det förefaller lite lagom tungrott - typ landstinget. Kanske ganska långt från församlingsarbetet. Sedan kommer det till kyrkomötet - indirekta val - gärna många politiker som väljs, inte efter politisk hemvist utan efter intresset av att utveckla Svenska Kyrkan.
Man bygger från grunden - folket - och inte från de övre regionerna.
Plockar de sedan bort ballasten av vigselregistrering och överlåter den verksamheten till
polititikerna så blir detta statens affär. Tänk så många nya välsignelsegudstjänster det skulle
kunna bli om kyrkan sköter saken rätt. M borde verka för privatisering av kyrkan med samma iver som man privatiserar annan verksamhet. Är det sekulariserat så är det.
Sedan är det upp till kyrkan att jobba aktivt för spridande av kristendom i vårt land.
Marknadsföringen lämnar fältet öppet för att skapa en harmonisk församling som känner samhörighet och gärna medverkar i kyrkans verksamhet.
4 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar