lördag 23 oktober 2010

Landstinget har sjuka tankar -ingen grädde på moset..

Antalet sjukvårdsplatser på Ackis minskar under en tid. Matematiken med extra bonus för att klara vårdgarantin förefaller svår att uppnå. Rationalisering av antalet tjänster i vården = minskat antal vårdande personer -kanske administratörer och förmodligen ett nollsummespel i bästa fall. Västeråslagad sjukhusmat är väl smart i Västerås. I Uppsala ville man inte investera i en ny köksavdelning- för dyrt. Nu löser man problemet genom att lägga extrapris de gottgrisar som vill ha dessert. Det är inte grädde på moset precis. Räknar man ihop det goda besluten med de dåliga så går det i bästa fall ihop.
Varför kan man inte se till att de arbetslösa som kommer till vårt land får en enkel imntroduktion till vårt land. Det skulle kunna ske med de mått som USA ägnar sig åt sedan många år. Ett exempel: Weggmann är ett livsmedelsföretag med många butiker i bl.a Pennsylvania. De anställer "retarded" ungdomar som hjälpredor . Jobbet kan bestå i att hålla ordning på grönsaksdiskarna med daglig kundkontakt. De får stöd av övrig personal - glada - ibland en kram o.s.v.. Kunderna ställer upp på samma sätt vänliga och överseende.

Den metodenkan man använda här hemma och kanske på så vis få invandrare/nysvenskar
att få en enkel introduktion på arbetsmarknaden. Det måste vara billigare för samhället ,att ge dem möjlighet till vardagskontakt med såväl personal som kunder. Snabbare väg till språket
och känslan av att utför något nyttigt för dem själva. Där kan bidragen läggas på de som får känna på arbetslivet. Minskade bidrag men en bättre ersättning för det jobb de deltar i samtidigt som kunskapen om språk och samhälle blir den naturliga resultatet.

Inga kommentarer: