tisdag 22 februari 2011

Kvinnor och Män är präster i Svenska Kyrkan.

Vår tideräkning är uppdelad i tiden före Kristus och tiden därefter.
Judiska folket var i fångenskap i Egypten. Under den tiden föddes MOSE - den blivande ledaren som med Guds hjälp förde det judiska folket till anvisad plats för bosättning.
De fem Moseböckerna ger en bra bakgrund vad som hände. Orsaken till att det blev Mose som kom att leda utvandringen var att han skrek så in i vassen. Han hittades i en flätad korg mitt i vassen. En tjänstekvinna fann den lille gossen och enlig uppgift var det en dotter till den egyptiske ledaren som såg till att Moses överlevde.
Redan på den tiden hanterades slavar ganska hårdhänt. De barn som föddes skulle tas av daga för att inte integreras med Egyptiernas "bofasta Egyptier" . Egyptiska SD skulle förmodligen med glädje noterat av de försvann från hemlandet.

Vandringen från Egypten beskrivs målande i 5:e mosebok. Där hittar man en komplett strategi för hur transporten till det nya hemlandet skulle genomföras. Man beskriver de olika judiska folken skulle delas upp stamvis, hur man försåg alla med mat,hur försvaret mot anfall skulle sammansättas o.s.v..

Moses hade under vandringen direktkontakt med Herren - inhämtade information och order för hur uppgiften skulle genomföras. Läs gärna delar av 5:e mosebok.

Men det är den uppblossande kampen om Berget en retreatplats som hitintills varit förbehållen enbart manliga präster det gäller.Kampanjen på Facebook har fått mig att fundera över Svenska Kyrkans dilemma ,att en stor andel av de manliga prästerna tycks anse att kvinnor som
genomför Mässan inte kan anses ha kompetens att få kontakt med vår Herre på samma vis som manliga får. Uppdelningen är smärtsam för dels mobbarna - de som inte vill samarbeta med kvinnor vid Mässan - de mobbas i sin tur av arbetsgivaren KYRKOMÖTET- som i sin tur skriver om bibelns tolkning alltefter hur världen och politikerna följer John.

Vore det inte lämpligt ,att undvika mobbandet och försöka bläddra vidare i statuterna och se till att alla präster behandlas lika även inför vår skapare? Risken är uppenbar att de fåtaliga gudstjänstdeltagarna blir färre och att en påstötning från högre ort står på tur. Det kanske blir en ny utvandring-eller utköp - det vore väl tråkigt. Kunde Moses föra ut ett helt folk från fångenskapen i Egypten borde väl Biskoparna kunna ta anvisningar från vår Herre.
Vad hade hänt om inte Moses blivit omhändertagen av en kvinna - Herrens vägar är outgrundliga.

Läs gärna http://stnkavtvivel.blogspot.com/2010_02_01_archive.html.

Inga kommentarer: