torsdag 10 mars 2011

Demenskontroll - sparar tid och pengar.

Har varit på pensionärsmöte i dag. Som vanligt ,kaffe,mackor,lotterier samt en ordentlig genomgång i ämnet DEMENS. Vi hade besök av www.demensbutiken.se . Det var Kerstin Lundsröm från företaget Octopus Demens AB som redogjorde för hur och när demens kommer in i människors liv.
Inte känner många till att demens kan börja redan i unga år. De som drabbas kan vara unga såväl som medelålders. Demens beror på flera orsaker. Den springande punkten för rehabillitering synes vara att de ofta kommer smygande och att få en diagnos kan ta flera år.
Allmänläkare har oftast inte demenssjukdom i focus ,en av anledningarna till att det dröjer innan diagnosen dement konstateras.

Svensk Bilprovning får ju in din personbil för kontroll en gång per år. Sedan får Du papper på att antingen åtgärda fel och komma tillbaka för ombesiktning. Inga felaktigheter som kan föranleda trafikolyckor skall inte passera. Tänk om demensutveckling undersöktes med planerad frekvens på alla människor. Det skulle innebära att specialister kollade om vi hade början till demens säg vart 3 år. Flertalet "besiktigade" fick klart besked att köra vidare. En grupp kallades till "ombesiktning" med åtgärdsanalys och förebyggande medicinering.
Det borde kunna begränsa utvecklad demens under en betydande period.

Som det är i nuläget blir alltför många personer inte uppmärksammade på sin sjukdom och därför heller inte behandlade. Snabba insatser ger mindre skador och sjukvården sparar pengar. Individerna får en bättre livskvalité och livskamrater slipper att dra tyngre lass i vården.
Förresten SENIL betyder gammal och inte något annat. Men ju mer SENIL Du blir ju större är risken för Demens.

Inga kommentarer: