tisdag 19 april 2011

Liberal sanning och konsekvens.

Dagens inlägg på http://www.unt.se/ handlar om Liberalismens önskan att skilja fåren från getterna -eller närmare bestämt Staten från Svenska Kyrkan. Ingemund Hägg en liberal tänkare som är verksam i European Liberal Forum och Bertil Ohlininstitutet vill fullborda skiljandet av Staten och Svenska Kyrkan.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Det hela började redan på 50-talet och har delvis realiserats. Hägg föreslår att lagen om Svenska Kyrkan och lagen om trossamfund skall sammanföras till en lag. Varför inte avskaffa dem helt och i stället hävda föreningsrätten. I det sekulära civillsamhället bör rätten att vara oliktänkande försvaras.

Svenska Kyrkan kan alltså vara en förening(ordet samfund får väl inte liberaler bruka i den religiösa sfären?). Rätten att fritt utöva sin religion bör väl vara okränkbar så vida man ej överträder gällande lagrum. Det bör innebära att medlemmarna i det politiska partierna ha full rätt att ha en religiös tro och dessutom utöva den. De sekulära partierna däremot kan naturligtvis inte nominera till Svenska Kyrkans Församlingar,Stift eller Kyrkomöte.
I nuvarande läge är ju partierna heta när det gäller nomineringar till Kyrkomötet. Vår stasminister som väl är en sann Liberal tillåter ju Moderaterna att nominera till Kyrkomötet med motiveringen "ATT ALLA ANDRA GÖR DET JU" motioner i M har studsat tillbaka i form av rör inte våra nomineringar till den ganska sekulära Svenska Kyrkan. Att den är ganska sekulär råder det ingen tvekan om. Läs ett protokoll från församling,samfällighet så är samtliga valda markerade med partibenämning. Socialdemokraterna tycks förbjuda medlemmar att välja andra valbara religiösa partier i Kyrkomötet. Dvs POSK är uteslutet för en S - men det glappar.
Liberalerna själva går fram under en lätt maskerad FP (Folkpartister i Svenska Kyrkan).

Nåväl skilj den sekulära staten och Svenska Kyrkan åt så får vi följande konsekvenser bl.a.
NAMNGIVNING.För att döpa barn måste samhällets intyg föreligga. Då kan det väl enbart handla om välsignelse av barnet?
ÄKTENSKAP.För att viga par bör ju ett intyg från staten föreligga. Svenska Kyrkan får enbart välsigna. AJAJ där ryker nog statens vänlighet med att håva in medlemsavgiften. (En trosfråga av vikt)
BEGRAVNING. Staten kan leasa ut verksamheten till Svenska Kyrkan - om det nu skulle vara så att den avlidne var kristen. Men naturligtvis får man ta på sig besväret med att åtgärda förvaring av avlidna liberaler. Sedan får det väl inte benämnas begravning.
En kompromiss - låt Svenska Kyrkan få behålla möjligheten att staten sköter inkassering av medlemsavgiften under förutsättning att de sköter förvaringen av avlidna med pietet.

Inga kommentarer: