torsdag 2 juni 2011

Präster bör bli vid sin läst.

Kyrkoherdar har ingen enkel uppgift. Deras nuvarande arbetssituation synes vara mera administration än mission. Uppgiften står väl klar- att få fler medlemmar till kyrkan, få igång en ny väckelse, utveckla ungdomsarbetet och se till att den äldregenerationen börjar gå till Söndagsgudstjänsten,att deltaga i veckans "sopplunch "o ch vid detta tillfället även få deltagarna att instämma i bordsbön.
Så långt ser det enkelt ut. Men låt oss ta en jämförelse med det som sker med skolavslutningarna. Skolverket har beordrat skolorna att genomföra terminsavlutningen i en sekulär lokal. Använder man församlingskyrkan bör Guds namn och ingen kristen bön,psalm eller välsignelse förekomma. Där kan Svenska Kyrkan skylla sig själva - deltagarna tacka för den goda soppan-kaffet och kakan. Men en präst vill helst inte "störa" trviseln med en bordsbön.
Det gäller nog att tänka om - läsa bibeln,fundera över vad utbildningen säger om frimodíghet och uppgiften att sprida Guds ord.

Samfälligheter anställer kyrkoherdar för religionens utveckling i församlingarna.
Driften av kyrkans praktiska uppgifter(ekonomi)(personalvård) (planering av och genomförande av beslutade aktiviteter) borde délegeras till en väl utbildad administratör och chef. Numera utbildar man Kyrkoherdar till administratörer med personalvård,fastighetsförvaltning och gud vet vad. Detta kan inte bli effektiv förvaltning av det materiella och tränger samtidigt bort den viktiga hanteringen av medlemsvården.

Men något måste göras åt kyrkans klenmodiga hantering vad gäller medlemsvård. Där är och skall prästerna lägga ner mer tid än som synes vara fallet i dag.

Detvar inget skojigt de som Hasse Alfredssons kyrkvaktmästare sade" de säger visst att prästen är religiös också" Men det var en liten pik som borde ta ganska djupt.

Inga kommentarer: