fredag 1 augusti 2008

Byxor från Kina

Hur många som protesterar mot OS i Kina går i byxor tillverkade i Kina. Hur många amerikaner? Svenskar? Bloggare?. Ja förmodligen en hel del.
Vår Kulturminister reser till Kina för att övervara OS-invigningen. Men även för att tala med kinesiska statens representanter och förhoppningsvis påpeka vad vi inte gillar i nuvarande Kinesisk politik.
Kina har genom handel satt en prägel på svenska heminredning redan från 1700-talet. Se så många kinatillverkade serviser som är i ropet på auktionerna. Hur många små detaljer i våra butiker kommer från kinesiska företag? Handelsutbyte är ett måste och lösningen på önskemål om förändring.
Allt detta gör att Kina så småningom inte enbart ekonomiskt utan informationsmässigt pressas av sina egna innevånare när det gäller förändring. Allt kommer inte på en dag utan det tar tid.

Tänk om dödsstraffet i Kina avvecklas före det görs i våra västliga kulturstater ? Troligen inte - men dödsstraffet bör avvecklas i alla länder.

Försöker man positivt påverka Kina till förändringar är det utmärkt. Men ansvaret vilar naturligtvis i första hand på kinesernas skuldror.

Inga kommentarer: