måndag 11 augusti 2008

Vigselrätten värd mer än välsignelse?

Svenska Kyrkan har ett teologiskt problem med den kommande nya äktenskapsbalken.
Rättare sagt de har ett problem med marknadsföringen av Svenska Kyrkan.
Några hävdar att de måste behålla vigselrätten , underförstått den påverkar marknadsandelen.
Det är en intressant fråga - skulle möjligheten att förmedla Guds välsignelse till människor som ingår ett parförhållande.Alltså vara teologiskt mindre värt än att förätta vigsel i kyrkan?

Om staten övertar vigselrätten och dess administration - folkbokföringen uppstår problemet.
Biskop Caroline Krook anser att staten kan ta över vigselrätten - men lämnar fältet öppet för Svenska Kyrkans präster att välsigna paren.
Biskop i Visby stift är populär och medryckande i sin framtoning - men han vill inte bli av med vigselrätten. Nu är frågan öppen - det blir väl samvetsklausul om vem som välsignar vem-
Svenska Kyrkan har ju en världslig linje välsignar allt som rör sig och en linje anpassad till Missionsrörelsen - alltså de utmanövrerade prästerna.
Så nu är det väl dags att börja gräla igen.

Vägen till frälsning och förlåtelse är olika för oss människor - men låt oss acceptera att vi tänker olika. Jag har i min enfald den uppfattningen att Gud har låtit det bli så i världen för människornas skull. Ibland blir det tungt, men värre vore det att tro på Gud som en hämnare om man inte gör som de bibeltrogna bokstavstrogna säger att det skall vara.
Gud är god !

Inga kommentarer: