onsdag 19 augusti 2009

Kyrkovalet bör förändras.

Som bekant för en del är Svenska Kyrkan numera en lutheransk fri kyrka.Det borde innebära,att de politiska partierna- framförallt de som propagerar för ett fritt föreningsliv och ett fritt näringsliv och om möjligt mindre statlig och kommunal inblandning- borde hålla fingrarna borta.
Den lilla människans möjlighet,att påverka kyrkans beslut föreligger vid kyrkstämmor och via organisationer som POSK,KYRKANS VÄL,FRIMODIG KYRKA m.fl. Det är för mig främmande,att de politiska organisationerna genom koalitioner ger sig in i kyrkopolitiken under partiflagg.

Koalitioner mellan S & M förekom i vår närmaste omgivning.Resultatet av denna politiska koalition hamnade i AD. Budbärare var en POSK-medlem tillika ordförande i samfällighetens fullmäktige.
Ärendet hanterades så illa, att våra stadsbor och bl.a. jurister i allmänhet synes dela AD:s uppfattning.Domen kostade kyrkan avsevärda belopp. Budbäraren gjorde uttalande i pressen, som klart visade,att kyrkan avfärdade den givna domen. Man framhöll"att det fanns fler saker att belasta den av samfälligheten avskedade mannen". Tala om att kvälja dom och helt bortse från det kristna budskapet.
Partier med en liberal samhällssyn borde inte låna sitt nam till kyrkliga strider,utan låta sina medlemmar på egen hand utöva sitt medlemskap i Svenska Kyrkan - en partipolitisk neutral fri kyrka? Ett parti som vill begränsa statens inblandning i medborgarnas religionsutövning bör verka för en partipolitiskt neutral fri kyrka. Men partierna gör en gemensam bedömning tror jag, att makten skall sitta i politikerna hand även när det gäller religionen. Är det möjligen därför som vår statsminister inte kunde hålla fingrarna borta från nomineringsbeslutet som innebär ,att partierna har hela makten i Svensk Kyrkan.

Inga kommentarer: