söndag 1 maj 2011

Bidragskarusellen modell partitaktik

Ett bidrag är väl ett bidrag. Tiderna ilar vidare och förutsättningarna förändras.


S har helt rakt tillstått att LO-kollektivet som ju innehåller medlemmar som röstar antingen höger eller vänster lämnar feta bidrag till S-verksamheten. Moderaterna för sin del värnar om sina bidragsgivare och menar att det tillhör en grupp som inte vill framträda som Moderater.


Jag begriper inte varför det skulle vara till skada för en förmögen Moderat att noteras för bidragsbetalning till Moderata samlingspartiet? För 50 år sedan var det inte så enkelt att bo i en mindre ort som var impregnerad av Socialdemokrater och Kommunister och vara Högerman- om man inte var pampen i företagarvärlden. Men nu behöver ingen backa för att leva ut sin politiska inställning - om man inte är SD-kramare.


Det bör väl vara enkelt att genomföra en registrering av bidrag till respektive parti.


Pengarna är ju beskattade en gång och läggs till partiets valverksamhet.


Men bidragen från partihögkvarterens beslutsfattare är väl som vanligt gediget arbete och inte pengar.


Nu gäller det att planera inför nästa Riksdagsval. Börja med att registrera Valsamverkan inom Alliansen. Det utgör garantin för fortsatt regeringsinnehav. Det hade nog inte varit fel vid föregående riksdagsval.



Som tillhörig Uppsala Län kommer jag att tänka på den pedagogoiska utbildaren från Högern. Han undervisade på Gimo Herrgård på 50-talet. Mantrat var metoden att få politisk makt.



Tre saker prioriterade han som verksamma för att vinna ett riksdagsval .Hans skrev på svarta tavlan(det kallas tydligen The black board nu för tiden) Det var 1. PÄNGAR 2.PÄNGAR. 3.PÄNGAR. Analysen stämmer - vi som var med har inte glömt det.


Men någon pep till och påpekade att det hade blivit fel på stavningen. Nej inte alls svarade han "Detta kommer ni aldrig att glömma) Året var 1952-53 tror jag. Men minnet sitter där än.



Retoriken från mitt parti -att vi går före med offentlig redovisning av partibidrag blir en aning enkel. Säg som det är i stället -raka rör, vi klarar det också.




Inga kommentarer: