onsdag 2 april 2008

En ny Kyrkohandbok

Svenska Kyrkan har funderingar kring Den Svenska Kyrkohandboken. Kyrkostyrelsen har tillsatt en arbetsgrupp och avsikten är att belysa hur väl gudstjänsten svarar mot efterfrågan. Avsikten är uppenbarligen att förändra gudstjänsterna och att budskapen skall komma både
präster och "åhörare och åskådare" att känna samhörighet under gudstjänsten. Många håller hårt på traditionen och har synpunkter på förändringar som anpassas till kyrkohandboken. Enligt en krass bedömningsgrund har jag aldrig gillat uttrycket "åhörare och åskådare" helst skall det kallas för gudstjänstdeltagare. Många präster lyckas i sina strävanden att "få med sig församlingen". En förutsättning är att arbetslaget är samspelt och har något att komma med.

Frågan kunde ställas litet annorlunda: Hur får man medlemmarna i kyrkan att verkligen gå i gudstjänsten? Svaret är aldrig enkelt, men man bör tänka efter hur det ser ut i dag. Svenska Kyrkan är en "säsongstillvänd" företeelse. Jultiden med advent som startpunkt har ett väl organiserat program. Alla känner till budskapet och alla firar julen med stark kyrklig profil. Under den perioden blir åhörarna inte åhörare utan deltagare i dess bästa mening. Psalmerna kan man melodierna och även texterna till och igenkännandet är viktigt. Storyn sitter kvar sedan föregående år. Säsongen inleds med ljus och körer och prästerna klämmer ur sig en predikan som också är klart kända av deltagarna.

Jag undrar om inte kyrkfolket blev klart färre till antalet när någon ivrig själv grävde upp gamla psalmmelodier från sextonhundratalet där hela paketet blev svårsjunget och främmande för församlingen. Alltså inte kundanpassat. Kyrkans ledning har chansen att stå för kontinuitet, men då är det viktigt att anpassa varan till kunden. En kundundersökning är nog på sin plats. Vill kyrkobesökarna vara deltagare? Vill de ha kyrkan för sig själva eller är det bra med större publik? Är det en fördel att deltagarna känner igen gudstjänstordningen. Marknadsanpassas predikningarna och speglar livet i nuet? Bra eller dåligt? Har någon tänkt på att den gamla söndagsskolan lärde upp barnen i hur det gick till i söndagsgudstjänsten. Igenkännadet återigen!

Det är tacknämligt att kyrkostyrelsen försöker kolla läget bland allmänheten - den är till 75% kyrkotillhörig hos Svenska Kyrkan. Själv har jag skrivit en liten notering om hur jag upplever
kyrkans möjligheter att stegvis göra gudstjänstbesöken fler ibland oss medlemmar till gagn för kyrka och församling. Skriv till kyrkohandboken@svenskakyrkan.se med synpunkter.

Inga kommentarer: