lördag 12 april 2008

Underskatta inte Reinfeldt

Ibland blir pressen och oppositionen samt delvis bloggarvärden snabba att kristisera vår statsminister. Och visst kan han och hans omgivning klandras för uttalanden som är både korkade och okänsliga.

Men i Kinafrågan har han i vanlig ordning rett upp det mesta. Huvudfrågan miljön. Fråga två påverkan av mänskliga rättigheter som måste hanteras utan att förstöra ett klimat som kan föra frågan vidare. Reinfeldt tycks ha klarat av den uppgiften på ett bra sätt.

Exempel på hjärnsläpp är däremot försöket att blockera privata försäkringar om man blir arbetslös. Högst 75% skulle man få ut oavsett om man hade försäkringar för 95%. Dessutom som grädde på moset. "pensionärerna behöver ingen högre pension - för de har ju samlat på banken och bor i värdefulla villor etc." Ett sådant uttalande var dels politiskt korkat och dessutom orättvist

OK jag har köpt uteblivet jobbskatteavdrag på pensionen men förväntar mig en satsning på de sämst ställda pensionärerna. En kalkyl borde göras på basis av de skattesats som pensionärerna erlägger ( alltså högre än de som jobbar) och vad nettoeffekten på statens finanser skulle bli vid en pensionsökning till de sämst ställda och en mer följsam pensionshöjning med de löneförbättringar som arbetslivet ger.

För övrigt borde Alliansen förstärka regeringen med en icke alltför töntig pensionär!

Inga kommentarer: