lördag 12 juli 2008

Balanserat i Almedalen

Kärnväljarna hos Moderaterna fick sig väl en något mildare syn på partiet genom Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen. Men det är ganska konstigt att en person som tidigare varit så slängd i talorganet har missat möjligheterna till förklaringar. Många förändringar som varit bra för vissa har saknat intresse för andra.

Karl Rove´s besök i Stockholm innehöll en kärna som moderaterna bör sätta i jorden omedelbart. Se till att informera kärnväljarna OCH tänkbara väljare, d v s tveksamma om vad man egentligen står för. I det långa loppet måste man beskriva sina åtgärder med analys och förklaring av avsedda effekter. Man måste även hålla sig till sanningen och tåla bakslag utan att krypa undan med prestigeladdade frågor. Tolgfors är ett typiskt exempel på hur man skapar en "döbakad" fråga till ett problem. Kanske ett sätt att fylla den tomma hylsan.

Prestigen har tydligen omöjliggjort för både statsministern och försvarsfrågan att anpassa sig till den liberala uppfattningen - inte minst genom att inte ta debatten rakt av. Trots det har jag gott hopp om Moderaterna och övriga allianspartier inför kommande val.

Om man kommunicerar som allians behöver man inte låtsas som om man är socialdemokrater fast en aning mindre vänster.

Inga kommentarer: