torsdag 24 juli 2008

Världen i dag devalverar statens ansvar

Nu i tider av Pridefestivaler skriver Världen i dag om äktenskapets helgd och att det enbart skall gälla tvåkönade par. Världen i dag uppfattar inte det som en angelägenhet för staten att registrera samkönade par och ge dem samma juridiska skyldigheter och rättigheter.

Men inte kan det väl vara fel att alla par registreras enligt statens modell och sedan i vårt sekulariserade samhälle själva får besluta om de vill välsignas av sin församling?



I det läget skulle alla parförhållanden vara partnerskap . Men striden står tydligen inte om att skriva lagen likalydande för samkönade och enkönade par utan om rätten till benämningen äktenskap.

Alltså vor det radikalt och enkelt om staten registrerar alla parförhållanden.

Sedan kan Världen i Dag, Svenska Kyrkan, MC-klubbarna,Humanisterna,Pingstkyrkan och idrottsklubbar "just name it" högtidlighålla det nya parförhållandet som de själva önskar.



Men Ruben Agnarsson är inte nöjd med att hans församling får välsigna sina själar och andra göra sammalunda efter sina förutsättningar. Som medlem i Svenska Kyrkan har jag noterat att Svenska Kyrkan svävar på målet utom när det gäller utställningar av Jesustolkningar.

Med en fn. "församlingslös" statsminister ( ej medlem i Svenska Kyrkan) skulle det väl inte vara för mycket begärt att ett statligt juridiskt kontrakt skall vara ett måste för att paren skall betraktas som "gifta" i ett förhoppningsvis livslångt parförhållande.

Men som sagt Ruben ser på världen i dag med helt andra glasögon.

Inga kommentarer: