lördag 23 januari 2010

Heimdal blåste i hornet 1939 .

Heimdal en förening i Uppsala studenters värld 1939. I dag kan den brukas för vidare syften i valvindens vändande anser tydligen Sveriges Radio. Man har dramatiserat de händelser som skämde ut högerstudenter i Uppsala. De motsatte sig invandring av arbetskraft från utlandet.
Läkare som undkommit den dåvarande nazismens grepp och vanligt folk som lyckats fly undan okupationen i Danmark och Polen. De svenska studenterna i Heimdal ville inte se judar som invandrare till vårt land. Det förefaller som en tanke,att aktuallisera det som timade för sjuttio år sedan lämpligt inför årets valkamp. Det sägs ju att vissa händelser kan brukas för att förmedla och fläcka organisationer som inte har något att göra med saken men har fått en stämpel på sig. I detta fall tror jag att målet är att insinuera något negativt förhållande i Moderaterna. Heimdal är fortfarande en studentförening i Uppsala. Deras historia fläckas av dess inställning till judeinvandringen under slutet av andra världskriget. Den största fläcken stor som en koskit är väl att de vägrade lämna ut handlingar i ärendet för några år sedan.
Regeringen hade kanske haft möjligheter,att få Heimdal på bättre tankar och släppa den information som de sökande ville få fram. Men SR deltar ganska tydligt i valarbetet - huruvida det sker på objektiv grund återstår att få klart för allmänheten/lyssnarna.

Inga kommentarer: