måndag 18 januari 2010

Hon dansade en sommar i Bohuslän?

I dag sändes filmen Hon dansade en sommar i SVT 1. Huvudroller: Folke Sundquist och Ulla Jacobsson. Filmen spelades in 1951 och speglar starten av förändrade levnadsvanor. Flykten från landsbygden hade tagit sin början. Det var väl några år före det att kvinnor prästvigdes.
I början av filmen så vill ungdomen in i en lokal som de lovats få dansa i. Prästen hade låst och tagit nyckeln i beslag. En bonde upplåter en gammal lada till ungdomarna och säger, att de får rusta upp den och hålla till där med sitt dansande och annat. När bygget var nästa färdigt så brinner det. En förståndshandikappad tände på och prästen talade om att det var Guds straffdom att den gamla ladan brunnit upp. Motorcykelolycka där den unga kvinnan avlider innebär begravning. Prästen i elden igen genom att tala om Guds straff och ungdomens förvillelse. Jag har en känsla av att regissör och författare hade levererat en viss kritik mot kyrkan och dess mest religiösa anhängare. Gissa varför. Jo vid de tillfällen man såg bilar och motorcyklar så var de skyltade med O-plåtar. Bohuslänningarna hade väl en del att fundera över. Förresten så har det i viss mån ännu i denna dag - men antalet O-märkta präster har
blivit färre och mer obemärkta. Men en som jag gillar är Ö-märkt och en utmärkt bloggare.Snart är det dags att lösa kvinnoprästfrågan för gott.

Inga kommentarer: