måndag 25 januari 2010

Pensionspoäng bör delas mellan makar.

Varför har så många ungdomliga äldre kvinnor så taskig pension? Ja, kan det möjligen vara beroende av att de lämnat ett ohämmat stöd till sina små växande barn? De har följt dem från första födelsedagen till kanske det 6:e . Ja så var det nog. Min fru var hemma med dem under tio år. Hennes utbildning via Schartau var grunden till omstarten.

För att komma ut i arbetslivet gällde det att finna lämplig dagmamma för minstingen. När detta var klart sökte hon arbete på ett betydande företag som hade världsomspännande verksamhet. Hon blev lycklig och fick dubbelarbete. Hemma och heltid på jobbet. Reinfeldt och hans spin-doctor hävdar arbetslinjen och den uppfattningen delar vi med dem. Det är bara en hake för kvinnor, som är hemma under barnens första viktiga år. Pensionspoängen rasar inte in på kvinnan/mammans konto precis.

Moderata kvinnoförbundet har gjort en framstöt till moderpartiet i frågan om hur man ska kunna kompensera det faktum att hemarbetande fruar fortfarande i denna dag har sämre pensionsutfall än deras män. Inte för att de gör mindre insats för samhället, utan för att män har så förfärligt svårt att släppa till - ja inte pengar, men makt och inflytande. Det förefaller vara för mycket "plats i korgen". Det där borde kunna rättas till på ett enkelt vis. När man och kvinna beslutar sig och genomför äktenskap via borgmästare eller präst, så borde följande åtgärd vidtagas av samhället. Sambeskattningen är inte aktuell. Men låt oss tänka hur mycket som ska avsättas för att kvinnan skall få en rimlig pension när detta blir aktuellt.

Räknar man enligt inkomster för resp man och hustru så genererar detta vissa pensionspoäng. Går man till beslut att gifta makar skall ha samma pensionsavsättning under tiden som hustrun är hemmarbetande och även under tiden hon kommer i arbete, skulle det innebära att de har ett pensionsutfall som är identiskt när pensioneringen inträder.

Men historien är inte fullt så enkel som att räkna ihop pensionspoängen för de två och därefter dela upp dem lika. Varför då? Jo några gifter sig flera gånger under livets gång. Det går att lösa det också. Skiljer man sig tar man med sig sin pensionspoäng och börjar spara mer, först helt på egen hand. Sedan vid ett nytt äktenskap blir de en ny partner man delar med.

Skissen ovan går att förfina. Det är rimligt att under barnens första år - säg till dess att det yngsta barnet blir sex år så utfaller en subvention avsedd för pensionspoäng för kvinnans del och dessa skall ingå i fördelningen mellan man/kvinna d.v.s. fifty/fifty.

Jag återkommer men är tacksam för åsikter. Min fru och jag kläckte den här idén för mer än fyrtio år sedan. Enligt vår mening skulle den inte tangera sambeskattning, snarare en viss uppskattning av kvinnornas viktiga uppgift att tillsammans med sin man uppfostra barnen till
duktiga och företagsamma skattebetalare.

Inga kommentarer: