onsdag 10 mars 2010

Kommunala RUT-Rabatter

Kommunerna slimmar sina organisationer - de kallar det effektivisering! Av denna anledning försvinner tjänster i vårdsvängen för såväl handikappade som äldrevård. Jag såg i någon tidning att oron för kommunalskatteanpassad vårdplan kan komma att innebära svårigheter. Men det kan väl vara skäl att de stora kommunerna ser över sina investeringar i Musikens Hus och offentliga arenor och räknar på vad de måste höja kommunalskatten med för att slippa budgetöverdrag för arenorna. Man kunde kanske tycka att de äldre som utnyttjar vården för städning i bostaden eller för de som bor på "hemmet" borde kunna tillgodoses med hjälp via RUT. Förutsättningen är att RUT-avdraget förvandlas till RUT-rabatt och utgör en enhetlig summa rabatt per hundralapp.
Äldrehemmet kunde organisera städning,matleveranser ,gardinhängning m.m. via en fri entrepenör. Räknar man in detta i vårdkostnaden blev det förmodligen en bra affär för både kommun och staten. Alla kommunalt anställda som efter "effektiviseringen" blivit utan jobb får ett nytt hos en privat entrepenör som tar hand om klabbet. Men kanske kommer en räknenisse då genast att planera hur fler av de kommunalt anställda skall kunna övergå till privat arbetsgivare.

Varför tror ni att de skattetrötta människorna som förtjänar så mycket att skatten utgår med 64% kunna tänka sig att enbart få 35-40:- rabatt per hundralapp? De skulle se svart på en sådan försämring. Men Hulda på Hemmet vore säkert glad över den hjälpen med med att betala för RUT-jobbet.
Logiken säger att skatterna utgör alltför hög andel av den lön man arbetar för och extra kritisk blir man väl över ,att den med resurser får betala mindre per timme än den som har knappa resurser. Sänk skatten för katten! Själv skall jag behålla min politiska inställning och rösta på M.
Samtidigt vill ja uppmuntra M till att leva upp till sin ideologiska inställning med måtta.

Inga kommentarer: