tisdag 11 maj 2010

Apoteksmoderater har tappat greppet.

Upphandlingen av mediciner som skall omfattas av högkostnadsskyddet är förmodligen inte
så rättvist som det förväntas. Priserna för de olika mediciner som läkare skriver ut har blivit lägre.

Det är naturligtvis alldeles utmärkt. Själv får jag mediciner som ej står på recceptet som ersättning genom det nya systemet.Jag har aldrig sagt nej till förändringarna.Det är viktigt att försöka begränsa läkemedelskostnaderna för de som behöver dem och för att se till att staten får så små kostnader som möjligt.

Men räknenissarna och de ideologiska ivrarna typ bror Duktig ställer större krav ändå. En medicin som blir aktuell för utbyte är i allmänhet en medicin som omfáttas av försäkring för att skydda patienterna om det skulle dyka upp effekter som skadar hälsan.Men det ger inköpsansvariga fullständigt sjutton i. Det vore välgörande om Regeringen beslutade att all medicin som säljs via högkostnadsskyddet skall vara försedd med den försäkring som gör patienten försäkrad mot skador som uppkommer av läkemedel. Statlig och kommunal upphandling sker ju efter regelboken. Nu spelas den ena medicinen ut mot den andra där priset tycks vara viktigare än funktionen. Det borde under alla förhållanden gälla för samtliga läkemedel att de skall ha en försäkring som ersätter patientskador.

Det här är ett elände som Regeringen borde snygga till snarast möjligt.

Försäljningen av apotek har fungerat utmärkt och breddat utbudet och öppettider. Privatiseringen är lyckosam . De som köper in förefaller ensidigt inkörda på priset utan att ta hänsyn till att försäkring för ev. patientskador ingår.

Inga kommentarer: