söndag 9 maj 2010

Svenska Kyrkan kan utvecklas

Svenska Kyrkan lever ju men ibland flämtar lågan. Små församlingar har ofta svårt att få sina kyrkomedlemmar att besöka en vanlig Gudstjänst. Hur skall man angripa problemet ?

Tråkkyrkligt uttrycker en del tillkortakommandet. Men hoppet lever vidare allt är inte nattsvart. Sveriges Radio sände idag Gudstjänst/Mässa som hölls i Annedalskyrkan/Göteborg.

Programmet var genomarbetat och Kyrkoherden hade inbjudit Biskop em. Martin Lönnebo, två körer Guldkören och Cardia. Det lyser om Biskop Lönnebo när han predikar och som veteran är han tydlig och pedagogisk. Körerna som hade understöd av musiker skapade en ljus bild i mitt sinne. Moderna rythmer , psalmsång psalm 1 (1899 - Zackarias Topelius) och Nattvardsgång . Hela Gudstjänsten motsvarade den förväntan som arrangemanget skapade.

Kyrkan lever tack vare samarbete mellan ung och gammal. Här borde den teologiska eliten fundera över hur man kan få liv i Svenska Kyrkor i hela landet. Tryggheten i budskapet ger säkert fler gudstjänstdeltagare på längre sikt. Kyrkomötet borde försöka anlita experter för att klarlägga hur man gör för att förmedla budskapet till så många som möjligt. Det räcker inte med Elvis!

Inga kommentarer: