söndag 15 april 2012

Kyrkan kan - ställa till det.

Det dök upp en gammal fundering som gäller Svenska Kyrkans bibelsyn. I samband med att Äktenskapsbalken  skrevs det massor av inlägg här och där.
Någon menade"Det är inte politisk korrekthet som ligger bakom omröstningen till fördel för enkönade äktenskap och inte heller av biskopsvigningen av Eva Brunne."
Skrivaren blandade ihop två händelser som inte har med varandra att göra. Jag skrev att Eva Brunne blir säkert en utmärkt Biskop om hon inte blandar ihop saker som inte har med varandra att göra.. Det  gjorde hon ju i alla fall.(SD - som jag inte gillar fick på huden).

Min sekulära uppfattning och min Kristna tro är visserligen blandad, men min uppfattning är att Prästvigda kvinnor passar utmärkt som präster och Biskopar i den svenska folkkyrkan.
Funderade över hur det fungerar med de högkyrkliga pästerna - ännu har vi inte sätt någon lösning.
Kristendom light får gälla för båda parter. Förmodligen hade det varit till gagn för Frimodig Kyrka att kunnat spåra en väg ur martyriet?
Kanske finna möjligheten att inte diskriminera samsyn med  prästvigda män och kvinnor att dela bröd och vin över nattvardsbordet.
Det kanske givit Svenska Kyrkan skäl till att visa en balanserad syn på Äktenskapsbalken.

Det förligger alltså en lag som säger att samhället lägger sig inte i om det gäller en eller tvåfaldiga äktenskap inom samhällets ram. Svenska Kyrkan har ju en egen agenda i form av Bibeln. Enkelt följ den och blanda inte bort korten. Min privata syn på äktenskapet är alltså att det är en sekulär angelägenhet som  anpassats till alla parförhållanden med avsikten att hålla längre än till morgonkvisten.
Det är ett framsteg,att de homosexuella paren har samma villkor som övriga par.
Svenska Kyrkans inställning visar på  dåligt omdöme. Eller är det saknat självförtroende?

Det är att observera att Svenska Kyrkan styrs av Kyrkomötet - ett sekulärt instrument som kan manövreras av politikerna. Klar majoritet vid ömröstningar. Makten sitter i riset hävdade gamla tiders uppfostrare -  och frågan är väl om det inte sitter i Sekulära partikrafter i Kyrkomötet med.

Det är svårt att förklara varför man är så mån av att sitta i Kyrkomötet när man samtidigt menar att skolan helst inte skall ha något som helst med Svenska Kyrkan att göra. Rigid tolkning av ateister?
Barn bör informeras om vad Svenska Kyrkan står för - trots att den svajar betänkligt .

En analys av hur det kommer sig att det seklulära samhället ,som inte vill att kristendomen skall breda ut sig i skolorna  har så stort intresse av att SvK tar hand om vigselakt mycket hellrer än en välsignelseakt.



Inga kommentarer: