måndag 23 april 2012

Paulus under press

Läser i Illustrerad Vetenskap  14.2011 en artikel om Nya Testamentet.
En professor har gått igenom 27 böcker ur Nya Testamentet och anser att bl.a. aposten Paulus brev och menar att Paulus enbart har skrivit sju av de 13 breven. Dessutom menar han att Paulus omöjligt kan vara författare till sina brev. Professor Bart Erdman,universitetet i North Carolina anser att han med stor sannolikhet var analfabet.
Eftersom jag gett mig ut på det hala vad gäller Paulus  så ser det ut som en händelse att jag slog upp Illustrated Vetenskap och finner denna artikel kan väl frågan ställas igen.  Det är väl skäl att de Högkyrkliga omprövar bevekelsegrunderna för  sin tolkning att kvinnan tige i försam lingen.
Ni kanske har rätt !!!!! Men visst vore det bra om man får veta varför.

2 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Det har varit känt mycket länge att Paulus inte skrivit alla de brev som tillskrivits honom. Det har också varit väl känt att han sannolikt dikterat breven för en skrivare.

T. Axelson sa...

Ja denna uppfattning om Paulus brev är common sense sedan 1800-talet. Argumentationen är nog inte alltid helt övertygande i mina ögon dock. Man att belägga en annan uppfattning är en uppgift som är de flesta övermäktig. Att Paulus skulle vara analfabet förefaller helt orimligt. Att han enligt antik sed dikterade breven är mycket sannolikt, och jag tror man kan uppfatta slutfraserna om "egen hand" och "stora bokstäver" (t.ex 1 Kor 16:21, Gal 6:11, 2 Thess 3:17) som att han skrev några rader på slutet själv, medan någon annan skrev resten på diktamen. Man hade under antiken ett avancerat system för stenografi på vaxtavlor, som man skulle kunna tänka sig att även P kan ha använt sig av. Men det vet vi ju inte.