tisdag 25 mars 2008

Kyrkan som träffpunkt.

Konsten att fylla kyrkan är en icke enkel uppgift. För något år sedan minskade besöksfrekvensen till söndagsgudstjänster sakta men säkert. Analysen visade att fem gudstjänstdeltagare inte blev fler snarare färre. Har försiktigt puttat fram tankar om hur vi skall kunna öka antalet gudstjänstdeltagare.

Hur skall man kunna berätta en historisk sanning vecka efter vecka utan att folk tröttnar? Hur ser konkurrensen ut? Biograferna utslagna i landsorten av företrädesvis TV. TV skiftar program, men ser till att vissa "bästsäljare" återkommer som serieprogram. Svenska Kyrkan skall försöka förmedla bibelns budskap och helst en gång per vecka - minst. Alla har inte läst boken, men flertalet av den vuxna befolkningen kan handlingen ganska bra.

Ja! Hur skall man bete sig för att öka strömmen till kyrkan? Kanske kan man göra så här:
Fyra församlingar samsas i en samfällighet. Det ger två möjligheter. Statistiknissarna föreskriver en gudstjänst varje vecka i varje kyrka. Eller är det kanske en gudstjänst i varje församling? Den enkla vägen är då att göra en församling av de fyra. Men då har man abdikerat från uppdraget att förmedla budskapet över stad och land. Lokal anknytning viktig.

Förslag: Har man fyra kyrkobyggnader, så bör man ha en söndagsgudstjänst per månad i varje kyrka. Hur samlar man deltagare? T ex

Alltid en kör - då kan man räkna in 20 personer.
Arbetslaget - Präst, klockare, kyrkvärd, kyrkvaktmästare = 4 st.
Det vanliga gänget i kyrkan uppgår till minst 3 - 5 = 5 st.
Annons: Program och dagens ämne samt nämna körens närvaro = 5 personer ytterligare.
Kyrkkaffe med samkväm. Ger kanske 4 till varav två kokat kaffet = 4 personer.
Talar man om att en inbjuden gäst talar över ett ämne så kommer ytterligare 7 personer.
Bilresa från de tre övriga kyrkorna ger kanske 3 x 5 personer = 15 personer.

Ja hur många blir det här - räkna själva. Om det veckan därpå är familjegudstjänst med barnkören som tillägg, så ökar antalet dramatiskt. Farmor, farfar, mormor - morfar var där ändå. Och så kusinerna m fl. Och våra kunniga präster talar inte enbart i dåtid utan knyter snyggt an till den verklighet vi lever i. Och med flera gudstjänstdeltagare på gång så lever vi upp allesammans.

Sedan kanske onsdagen har en kvällsgudstjänst med samtal, kaffe och något intressant ämne.

Att vi är skilda från staten får inte innebära att vi är fortsatt statiska - det blir enklare efter urladdning.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.