onsdag 26 mars 2008

Uppsala på hal is .

Kommunen Uppsala där jag bor fick i dagens Uppdrag Granskning rejält på huden. Det förefaller vara behövligt när det gäller vården av förståndshandikappade. Flickan Ida har utsatts för dålig behandling. Om hennes beteende inte varit acceptabelt har hon hamnat på magen med uppvridna armar och eventuellt ett knä i baken.

Tidigare har en ung man avlidit vid "behandling" - metoden kallas nedläggning även detta under Uppsalas vårdinsatser. Vårdpersonal, chefer, konsulter och politiker fick försöka svara på behandlingsmetoder. Svaren var i flertalet fall undanvikande och visade okunskap och brist på medkännande. Chefens mantra var att "Ida har utvecklats och vi har henne kvar i vår vård". Men med den värme hon uttalade detta mantra kan man nästan frysa ny is på Studenternas. Politikern försökte skyla över eländet och försiktigtvis påpeka att eländet började under annan politisk ledning - men den politiska ledningens medkänsla för vårdtagarna förefaller det råda politisk koncensus om.

Bra Uppdrag Granskning som visade på hur dålig kommunens kontroll varit och tänk att ett TV-program behövs för att få fart på förbättringar.

Inga kommentarer: