lördag 27 december 2008

Obligatorisk A-kassa

Nu börjar man åter att lobba för en obligatorisk A-kassa.
För att göra det enkelt borde denna A-kassa köras i samma regi som försäkringskassan.
Avgiften skulle styras av inkomstnivån och täcka ett belopp som understiger nuvarande A-kassa. Säg att alla garanteras 50% av sin snittlön under de senaste 10 månaderna.
Däremot skulle man kunna försäkra sig till ett högre belopp t.ex 80% av den lön man haft under de senaste 10 månaderna. A-Kassan i den formen kan skötas av fackföreningarna. Den skall bygga på förutsättningen att den obligatoriska A-kassan betalar 50% och man skall själv besluta om man vill ha 70% eller 80% eller högre ersättning. Priset för den försäkringen måste anpassas till risken för att bli arbetslösa inom resp. fack. Varför facket bör ta hand om den delen av försäkringen? Jo de är den organisationen som har intresse av att ingen fuskar och utnyttjar den felaktigt d.v.s. försöker få ut pengar de inte har rätt till.
Konstigt nog ställde inte Regeringen upp på idén om obligatoriskt A-kassa något som de talade för i valarbetet 2006. Men visst kan det vara värt en genomgripande utredning - då blir de några fler som har jobb i alla fall.

Inga kommentarer: