måndag 12 maj 2008

Lön efter kön - lön för "frön"?

Ser i dag på Text-TV att en utredning visar vad vi känner till. Nämligen att kvinnor i allmänhet och hemmavarande mammor synnerhet får löneproblem i framtiden.

Det vore på plats att undersöka huruvida HBT-par där en av parterna blivit mamma råkar ut för samma lönediskriminering. Själv tror jag att så är fallet. Förmodligen är fallet det samma när det gäller HBT-par som adopterar - åtminstonde när det gäller kvinnor.

Jämför man sedan löneutvecklingen i en HBT-familj man/man så är förmodligen löneskillnaderna betydligt lägre för denna grupp. Vad skall man gör åt det.

Förslag: Mödrar - alternativet den i ett adopterande par som anses utöva "hemmavårdnad" - bör ersättas på något rimligt vis. Har man barn 0 - 6 år borde mamman ersättas i form av pensionspoäng som ligger i medianen sjuksköterskor/undersköterskor unde denna period av livet.

Sedan är det enbart att vänta på en utredning att hemmavarande kvinna/man i ett HBT-förhållande kommit efter i löneutveckling . Det blir förmodligen ett klart utslag som bekräftar varför kvinnor får lägre lön.

Inga kommentarer: