söndag 18 maj 2008

Marknadsanpassad religion

Läser i dag insändare i UNT pappersupplagan. Kanske förekommer i http://www.unt.se/ "Prästens budskap om äktenskap anpassat". Pingstdagens predikan följde inte texterna utan prästen föredrog att styra över temat till att den som vill föra en kristen livsstil måste förkasta
Bibelns syn på äktenskapet.

Men om vi skiljer stat och kyrka - eller skall vi säga vi har en sekulär stat skild från Svenska Kyrkan - så vore det kanske enklare för en präst att hålla sig till ämnet.

Staten måste fatta ett beslut i frågan om alla parförhållanden som avses vara långvariga. Ett juridiskt kontrakt som ger alla par samma juridiska skyldigheter och rättigheter skall i så fall enbart kunna utställas av Staten. Vad benämningen av denna samlevnadsform skall vara beslutas av Staten. Kyrkorna välsignar förhoppningsvis de par som önskar ha en religiös konfirmation av sitt ingångna - ja vad skall de benämnas - är det partnerskap, äktenskap, eller vad är det för passande benämning? Nu får kristna och homosexuella bestämma sig för vad som är viktigast. Är det att kunna leva ett ett samliv under modell äktenskap - alltså samma regler för alla par - eller är det så att HBT-människor känner sig orättvist behandlade om man inte får kyrklig vigsel.

Inga kommentarer: