onsdag 10 september 2008

Svenska Kyrkan kan bättre

Har läst avgivna motioner till Kyrkomötets höstsession.Frågan väcks hur det skall gå för småkyrkorna på landet och i mindre tätorter.

Samfälligheterna har ju på grund av ekonomiska skäl? ofta minskat antalet gudstjänster i
församlingens kyrkor. En genomsnittlig landsortskyrka kan väl ha 15 -20 personer i snitt under högmässa/Söndagsgudstjänst. I Uppland får man betrakta denna uppskattning för generös.

Fyra kyrkor i samfälligheten. Varför inte ordna samåkning till den kyrka som har söndagsgudstjänsten.? Motfrågan blir vad som presteras!!! under gudstjänsten.

Kommer Ni ihåg tidigare generationers kyrkbacke? Själv har jag enbart läst om den och sett TV-teater. Kyrkbacken var full av folk efter gudstjänsten och naturligtvis var kyrkan dessförinnan välbesatt. Jag anser att det gäller att försöka göra om konststycket.

En kyrka som har ett så imponerande medlemsantal borde väl ( i Jesu namn) kunna servera en upplevelse, som fyller kyrkan med fler personer än de 50-100 somPRO och SPF har på sina månadsmöten.

Logiken haltar inte. Åldersgruppen 20 - 64 år är ännu så länge större än den mellan 65 - 100.

Scenariot skulle kunna se ut så här: En gång per kyrka/månad. Söndagsgudstjänst.

Deltagare: Kyrkoherde,Kantor,kyrkvärdar,kyrkovaktmästare,kör - ibland sammanslagen.Kyrkobesökare/gudstjänstdeltagare i hemförsamlingen. De vanliga 15? Tillkommer samåkande från de tre övriga församlingarna = 7 x 3 = 21 personer. Man kanske rent av kan ha någon person som berättar om ett aktuellt ämne unde kyrkkaffet.

Framgår det av annonsen så dyker det förmodligen upp ett tiotal deltagare till.

Denna form kan vara värd att pröva. Med för få gudstjänstdeltagare riskerar Svenska Kyrkan att allt fler utövar sin religion hemma. Det är inte tillräckligt bra församlingen behöver undervisning och ledning och kaffe - då kommer vi vidare.

För det är ju på det sättet vi fyller kyrkorna under juletiden. Ljus,musik,Herrens ord -vem har inte hört Julevangeliet? Kom loss!!!!!!!

Det är ingen ursäkt att påminna om statens dominerande påverkan även efter skiljandet från kyrkan. Alla arbetare i vingården har inte bearbetat denna verklighet.


Biskop Tony Gulbrandzen i Härnösand påpekar i ett inlägg som skrivits som en reflektion av Ann Heberleins suck - om kyrkan hon är trött.

Jag hade förväntat mig en genomgång inte enbart av vad Svenska Kyrkan gör - jag ställer upp det biskopen skriver. Men jag saknar marknadsföringen av Svenska Kyrkans gudstjänster.


Inga kommentarer: