lördag 4 april 2009

Alliansen mot nya djärva mål.

Opinionsmätningarna visar ganska tydligt vart vi är på väg. Moderaterna är i dagsläget större än Socialdemokraterna. Nu gäller det att hålla huvudet kallt. Det föreligger risk för några av allianspartierna inför valet. En klok hantering för att hålla alliansen samman är nog att pröva
en valsamverkan. En sådan har fler alternativ t.ex. Samverkan i Riksdagsvalet och enligt det nuvarande systemet när det gäller kommuner och landsting. Det är en risk och samtidigt en möjlighet. Vägen mot ett tvåpartisystem är kanske lång men samtidigt ,om man bibehåller valsystemet i Landsting och Kommun så blir det alltid ett val nära väljarna där speglingen av skötseln i väljarens närhet kommer att påverka valutgången.

Även Socialdemokraterna börjar kanske tänka på valsamverkan .
Gnisslet när Alliansen tillträdde är numera uppsmort och flyter fint. Men som sagt övergör ingenting - lagom är bäst. Det är bara svårt att inse var den nivån ligger.
Socialdemokraterna har den svåra sitsen att förena sin egentligen ganska borgerliga/konservativa syn på politiken med den mer socialistiska Lars Orlymodellen.
Miljöpartiet är så där lite i mittfåran och passar nog Socialdemokraterna bättre om de kunde avvara Vänstern. Det skall bli intressant att följa utvecklingen säger en som röstat på samma parti år efter år efter år i mot som medvind. Tänk bara på att fortsätta vara försiktiga med utspel i den högre ideologiska skolan så går det säkert bra.

Socialdemokraterna trodde nog att Obamaeffekten skulle bli till deras fördel , men det ser ut som om Finansministern insett att en aning till höger så ligger Obama och han själv i samma spår. Nu väntar jag enbart på Nyliberalernas förkastelsedom. Jag menar de som fortfarande tror att Bush var frälsaren.

Inga kommentarer: