fredag 3 april 2009

Svenska Kyrkan har en uppgift.

En ung dam intervjuades på Svenska Kyrkans hemsida. Karin Jansson är fn. au-pair i London.
Som au-pair besöker hon Svenska Kyrkan ganska ofta.Hon blev tillfrågad om hon blivit religiös
eftersom hon besöker den ganska ofta. Men svaret blev att det var nästan som hemma.
På 70-talet tillbringade två av våra döttrar som även de var au-pair i New York ofta Svenska Kyrkan. Där träffades flertalet au-pair tjejer ganska frekvént.
Min fru och jag var där och hälsade på. Naturligtvis besökte vi Svenska Kyrkan.
Den var stamlokus för svenska killar och tjejer liksom närmast hemmet. Ledningen jobbade pragmatiskt och var väl anledningen till ungdomarna trivdes. De skapade hemlänsla.

Under senare tid har vi varje gång mellanlandat i kyrkan. Varför återkommer man dit varje gång man är i NY? Det måste vara något i atmosfären som gör ,att vi svenskar känner oss lediga i miljön. Dessutom kan man fika och läsa tidning.
Varje gång förvånas man över värdarnas uppträdande. Det är faktiskt som att komma hem. För några år sedan träffade vi en präst från Östergötland ,nyss anländ till en tjänst under några månader. Vi satt och snackade och drack kaffe. Plötsligt tittade han på klockan och konstaterade att det var dags för kvällsmässa.

Svenska Kyrkan i utlandet är en institution som på ett naturligt sätt missionerar och förmodligen får de besökarna , att trivas i den kristna kyrkan. Här kan man tala om marknadsföring. Här hemma har många kyrkor hoppat på tåget genom , att servera sopplunch i församlingshemmet. (hos oss är det var fjortonde dag) Gäster kommer troget 25-35 personer.
I vår församling jobbar flera unga kvinnor som egna företagare. De passar på att träffas under sopplunchen. PRO har en litteraturcirkel, som kopplat ihop cirkeln med sopplunchen. Ibland dyker vår diakon upp liksom några som jobbar inom samfälligheten. Vår kantor ser man också där nästan varje gång. Grunden är cirka femton pensionärer, ibland kommer kyrkvaktmästarna
också när det arbetar på vår kyrkogård.
Effekten av det hela blir att fler går i kyrkan någon söndag då och då.

Den gamla "kyrkbacken" fungerar som i forntiden alltså före 1930. Man träffas ,utbyter nyheter och känner trivsel. Det hela visar oss vanliga kyrkoskattebetalare att kyrkan är här och det sänker tröskeln in i Kyrkan på söndagen.
Med en sådan lågmäld och varm marknadsföring som soppluncherna innebär bör Svenska Kyrkan försöka, att aktivera den presumtiva gruppen ,som säkert kan förmås att besöka/deltaga i Söndagsmässa,Söndagsgudstjänst,Familjegudstjänst etc. Kopplar man detta med en fika efter kyrkan kommer man säker att uppnå en högre frekvens av gudstjänst- deltagare. Musikkafé med klockare och präst drar 100 personer varje gång. Ett färdig koncept .

Svenska Kyrkan i utlandet kommer till hjälp om några veckor. Ett barnbarn - det första ingår äktenskap i Sv.K i New York i Maj. Hon har mött sin tillkommande i South Carolina, en skärpt ung man som vi träffade här i julas. Nu reser hennes systrar, en moster och mor ,far.mormor och morfar för att deltaga i detta viktiga steg i livet. Vi känner oss alla hemma i Svenska Kyrkan eftersom vi alla tillbringat många stunder där. Vår församlingskyrka har gudstjänst Långredagen och Påskdagen. Tag en tur dit Ni hittar tiderna på Svenska Kyrkan Almunge kyrkliga samfällighet.

Inga kommentarer: