torsdag 16 april 2009

Motion nr 7 ang Kyrkovalet

Moderata Samlingspartiet propagerar för ett fritt näringsliv och om möjligt mindre statlig och kommunal inblandning i den lilla människans liv.
Samhället är alltmer sekulariserat.Skolan uppmanas att undvika deltaga i kyrkliga samlingar såsom skolavslutningar vid höst och vårterminer.Anledningen sägs vara respekt för elevernas olika trosuppfattningar och religionstillhörighet.
Vårt partitycks inte dela uppfattningen. Man går till och med så långt,som att tillsammans med andra partier driva mål i AD. Det står ju varje partiansluten fritt att välja trossamfund eftersom vi anses vara fria att tillämpa den trosuppfattning som passar oss bäst.
Humanister som är ateister kan och är medlemmar i partiet. Präster med avvikandetrosuppfattning blir uteslutna ur Svenska Kyrkan. Muslimer kan bli och är medlemmar i partiet.
Det övergripande organet Kyrkomötet, är till stor del politiskt sammansatthuvudsakligen av Moderater,Socialdemokrater och Centerpartister. Motiveringen synes vara, att om man ej har politiska partier i den fria Svenska Kyrkan ,så vet man inte vem som kan komma in och fatta beslut i kyrkopolitiska frågor.
Tänk om frågan ställdes så när det gällde idrottsföreningar. Jag är för en fri svensk kyrka och ser gärna många moderater i de beslutande församlingarna. Förespråkar direktval till församlingar och samfälligheter. I stifts-och kyrkomötesval bör indirekt val genomföras. Jag anser ,att den lilla människan skall ha en fristad i sitt medlemskap i trossamfunden utan de politiska partiernas inblandning.

Jag föreslår att,att stämman verkar för att moderata samlingspartiet ej deltar i kyrkliga val under partibeteckning och försöker påverka övriga partier i att fatta samma beslut.
Knutby den 17 januari 2007

Förbundsstyrelsens svar: Inledningsvis vill FS konstatera att motionären tar upp ett välkänt ämne som har debatterats under flera år i vårt parti. Denna fråga behandlades så sent som 2005
på partistämman och då beslutades att moderaterna skulle ställa upp under partibeteckning i valet samt att frågan kring kyrkovalet återkomma på partistämman 2007. Då skall genomgång och uppföljning av senaste valet göras och utifrån detta skall partistämman fatta beslut om parti skall ställa upp i kyrkovalet. Motionären för fram ett antal väl kända argument som har förekommit i denna debatt och dessa kommer på nytt att behandlas vid partistämman.

Man noterar den känslighet som förbundsstämman besvarar ärendet. ( I stort sett suck,suck
och vad löjligt att väcka en fråga om björnen sover.

Inga kommentarer: