tisdag 21 april 2009

Du gamla Du fria?

Spelutredningen visar i stort, att Moderater och Socialdemokrater kan ta varandra i hand.
Eller mer utsagt Allians och opposition sitter i samma bur.
Plötsligt släpper alla hämningar i frågan om folks frihet på IT-nätet. Staten vill skydda sitt monopol på spel inom vårt land.

Orsaken är naturligtvis att en stor del av statens skatteinkomster kommer från Svenska Spel och ATG. Alliansen säger sig arbeta för allas bästa och till och med underlättar för konkurrensen inom kommuner och landsting. Man anser att privat verksamhet är av godo. Men det är av ondo att kladda på statlig verksamhet som har mer eller mindre monopolistiskt skydd.

Såg att någon jämförde beteendet i spelfrågan med Nordkorea. Det är kanske att ta i - men att försöka stänga möjligheterna för svenska medborgare att spela på utländska spelsajter är bara ett uttryck för girighet.
Vi klagar ibland över andra länders importrestriktioner men försöker själva utöva exportförbud på spelinsatser.

Hur ser EU på saken? Det kanske är läge att ordna någon stor lönsam ekonomisk verksamhet i Strassbourg? OK - se till att EU beslutar om, att alla stora internationella spel administreras i Strassbourg. Alla insatser till EU-monopolet. Sedan delar man upp den beslutade spelskatten efter hur stor andel av insatserna som kommer från resp. land. Sedan kan man ju etablera metoden att beskatta eventuella vinster med inkomstskatt enligt gällande skala. Då kan staten lyckas med konststycket att göra en miljonvinst till högst 450.000:-

Inte vill vi väl ha det så? Men kanske det är något bättre än Nordkorea samtidigt som vi ser till att EU-Parlamentet håller sig i Bryssel.

Inga kommentarer: