lördag 13 juni 2009

Svenska Kyrkan har lättat på locket.

Svenska Kyrkan har efter övervägande kommit fram till,att bibeln inte riktigt har fattat det där med Svensk religionsutövning under ledning av ett politiskt kyrkomöte.



Den sekulära staten hade mycket väl kunnat genomföra en registrering av alla parförhållanden.

Sedan hade det varit upp till kyrkorna , att genomföra religiösa välsignelseakter.

Den hade sett olika ut i olika samfund.Anledningen synes vara att olika tolkningar föreligger.



Svenska Kyrkan är fortfarande statlig - inte till namnet - men till gagnet. Samtliga partier nominerar representanter som uttalar sig i debatten , alltid med ett kännemärke efter vad de sagt.Det är (S) 71 st, (M) 45 st, (C) 41 st, o.s.v. Folkpartiet nämner sina representanter(FISK)
ful eller fin framgår ej.


Det vore av intresse att få insyn hur man lyckats förändra tolkningen av Bibelns texter under senare tid. Förmodligen tolkar man den i tidens anda. Det gäller kanske som mål,´"att alla skall vara med" .

Sekulärt är jag för att parförhållanden som avses gälla familjebildning skall registreras efter gemensam äktenskapsbalk.Hade staten ingripit och genomfört detta så hade Svenska Kyrkan inte behövt åka slalom genom bibeln och tolka bort och tolka till det som passar i dagens debatt.
Frimodig Kyrka har för min del "spelat bort" en del av sina möjligheter att moderera utvecklingen genom att inte acceptera kvinnor och män i samarbete vid nattvarden.
Det hade kanske varit en ganska, ur bibelns tolkning, billig anpassning till verkligheten.
Som vanlig liten kyrkvärd är det nuvarande systemet med män och kvinnor som våra präster alldeles utmärkt. Frimodig Kyrka hade kanske vid det här laget bidragit med ett flertal Kyrkoherdar och Biskopar och kanske med en annan bibeltolkning.

Inga kommentarer: