tisdag 9 februari 2010

Tvetungad Kyrka med tvättad hals.

Tidningen Dagen (http://www.dagen.se/) har i dag en artikel som gäller den NYA äktenskapslagen. Ni har väl inte glömt de invändningar som ur teologisk synpunkt snickrades till av Svenska Kyrkans Kyrkomöte.Den enkla vägen att lämna över registrering av alla par som önskade leva som gifta till statens handläggning gick på pumpen.
Många föreslog att Hindersprövning och registrering av parförhållandet borde klaras av samtidigt. Ett av Staten upprättat juridiskt avtal för att registrera sammanlevnad vare sig det gäller tvåkönade eller enkönade par. Enkelt att sedan lämna till Svenska Kyrkan eller andra samfund genomföra en högtidlig religiös välsignelseakt. Förslaget gillades inte av två parter Svenska Kyrkan och RFSL.
KD ansåg för sin del redan när förslaget väcktes att Staten skulle hantera registreringen av parförhållanden . Samtidigt skulle samfunden begagna sin möjlighet och önskan om att genomföra välsignelseakter.

Svenska Kyrkan ville inte gå miste om rätten till statlig vigselceremoni - risken att förlora kyrkbröllop med bröllopspar och uppvaktande församling ansågs för stor. De är helt enkelt rädda för att många som ingår äktenskap direkt med staten inte vill ha en högtidlig välsignelseakt i Kyrkan. Alltså tappade marknadandelar!
I många församlingar har soppluncer någon gång i veckan blivit en framgångsrik trend. Här
står man inför samma problem. Jag har hört talas om församlingar där kyrkans ledning har beslutat att inte (av praktiska skäl?) be en bordsbön vid dessa tillfällen. " Det kunde skrämma folk till att inte deltaga." En frimodig kyrka har ingenting att frukta. Håller man sig till sin trosuppfattning och deklarerar densamma har man kommit en liten bit på väg.

Inga kommentarer: