söndag 28 februari 2010

Kvinnoprästfrågan - 50 år av väjningsplikt.

Läser som vanligt Verbums "dagboken med Kyrkoalmanacka". Det gör jag varje lördag och finner mellan varven någon artikel av större intresse. Bloggar i ämnet är just nu igång i kvinnoprästfrågan. Dag Sandahl skriver som vanligt fullt korrekta beskrivningar över historiskt belagda händelser. Denna gång gäller det beslutet om att införa prästämbetet även för kvinnor.
http://www.ostran.se/ se under rubrik Bloggar. Det kanske skulle föreligga en möjlighet att ta ett steg tillbaka för att sedan med stora steg gå framåt i den ännu infekterade frågan.

Som lekman känner jag olust inför nuläget. Man och kvinna är "bra" eller "dåliga" i sin funktion som präster. Varför fyller vissa präster kyrkorna i sitt utövande av kallet, medan andra utövar sitt yrke där det är glesare i bänkarna? Deras kristna tro ifrågasätter jag naturligtvis inte men någonting måste det vara som under åren har minskat kyrksamheten.

Svenska Kyrkan skulle säkert må bättre och få ett bättre svängrum om väjningsplikterna fick vara kvar. Däremot borde man tänka bort det nuvarande repressaliesystemet vad gäller prästers möjlighet att kunna söka tjänst som Kyrkoherde eller kallas till Biskop utan att vara tvungen att frångå sin trosuppfattning i kvinnoprästfrågan.

Dagens situation är ju att kvinnor som präster är i majoritet en ökande andel verkar som Kyrkoherde i någon samfällighet. Förbudet för oliktänkande präster borde kunna accepteras
och hindret för att söka högre tjänst plockas bort. Vad händer då? Troligen händer nästan ingenting. Kvinnor blir lika vanliga i karriären som män. Vinsten av förändring vore kanske att
marknadskrafterna började verka. Man kanske skulle tänka i andra banor än väjning,blockering och i stället ställa frågan vad kan vi göra för att få fler gudstjänstdeltagare. Kan Olle Carlsson så kan väl jag!
Dagboken denna vecka handlar om Mose,Mirjam,Aron och Josua. Mirjam var Moses syster och förekommer i beskrivningen av israeliternas flykt från Egypten. Hon beskrivs som en stark kvinna med profetisk ådra. Hon dog i Kadesh innan israeliterna nått Kanaan.Man kan läsa om henne i Bibeln 2 Mos 2:4,7,8, 15:20f, 4 Mos 12; 20:1

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.