fredag 21 november 2008

Tillfällighet för samfällighet

Enligt Svenska Kyrkans regler skall församlingar och samfälligheter visiteras under två tillfällen under en tolvårig cykel. Biskopen efter 6 år och Kontraktsprosten 6 år senare.
Detta har under veckan varit fallet med våra församlingar 4 st i en samfällighet.
Kontraktsprosten besökte samtliga kyrkor och samlade dessutom anställda vid ett tillfälle och hela kyrkofullmäktige samt kyrkvärdar.
Det var en angenäm bekantskap mötet med vår kontraktsprost. Han ställde många frågor och skapade under gårdagens kvällsträff ett informationsutbyte som förhoppningsvis leder vidare.
Kontraktet heter Upplands Östra kontrakt och omfattar en mängd församlingar.

Samfälligheten har åtta körer igång. Barnverksamheten är gedigen och utgör en betydande del av verksamheten i församlingshemmen. Några församlingar har sopplunch i församlingshemmet varannan vecka. Något som blir mer och mer uppskattat. Soppa hembakat bröd, kaffe och smarrig kaka lockar t.o.m. de som arbetar i småföretagen i närområdet.
Dessa unga kvinnor bestämmer att träffas och utbyta erfarenheter under någon timme.
Framförallt är det pensionärerna som lockas att träffa sina kompisar över soppluncen.

Det där med att göra en församling av våra församlingar möter en viss tveksamhet i nuläget.
En fördel skulle naturligtvis vara administrativt effektivt. Kontoplanen skulle begränsas om planerna genomförs - en besparing av tid och pengar.

Varför inte försöka med ett kyrkoråd som omfattar två personer från varje nuvarande församling? Modellen skulle i första hand gälla två valperioder - sedan går det av bara farten.

Mera funderingar i sinom tid.

Problemet med alla små församlingar blir enligt överheten färre under förutsättning av att förvandla fyra församlingar till en. Reglerna ställer krav på församlingana att ha gudstjänst en gång per vecka i kyrkan. Om församlingen med fyra kyrkor skall föja reglerna blir det huvudgudstjänst i en kyrka och de andra kan i princip bli utan söndagsgudtjänst.
Inte logiskt men praktiskt .

Inga kommentarer: