tisdag 10 mars 2009

Landstinget i Uppsala Län ett föredöme!

Frågan huruvida barn kan häfta i skuld till Landstinget fick i dag ett ordentligt svar med positiva förklaringar. Landstingsrådet Erik Weiman har sett till att det blev besvarat.

"Landstinget i Uppsala län, liksom flera andra landsting,handlägger denna fråga helt i enlighet med gällande lagstiftning. I detta ingår också det faktum att upplupna räkningar faktiskt skall
betalas, till de offentliga likväl som i andra sammanhang. Härvid kan också konstateras att det är kommunens socialtjänst som har att ta ansvar för försörjningsstöd alternativt skuldsanering, medan landstinget har ett ansvar för att , i vissa fall mot avgift,bedriva hälso- och sjukvård på lika villkor för hela befolkningen.
Landstinget utställer berörda fakturor och påminnelser i barnets namn eller med tillägget "Målsman för". Det rör sig om ca 19.000 personer och 54.000 fakturor 2008.

Om skulden fortfarande är oreglerad efter påminnelse övertas kravverksamheten av ett inkassoföretag som skickar kraven med tillägget "Målsman för". År 2008 skickades 403 ärenden till inkasso.
I de fall betalning fortfarande uteblir går företaget inte vidare med ytterligare åtgärd. Ärendet läggs upp på efterbevakning hos inkassoföretaget.

Inga ärenden rörande underåriga går vidare till kronofogdemyndigheten, ej heller efter det att barnet fyllt 18 år. Detta har kontrollerats med inkassoföretaget. Någon betalningsanmärkning uppstår alltså ej"

Brevet undertecknat med
vänligen
Erik Weiman
Landstingsråd(m) och ordförande i landstingsstyrelsen.
Landstinget i Uppsala län.
Han medsänder telefon ,e-post och webb: http//www.moderat.se/web/erik_weiman_ l.aspx

Det slutar med " Den som väntar på vård väntar alltid för länge" En bra devis som vårt landsting på bästa sätt försöker fullfölja.

När man känner att det osar och frågar får man svar. Här var det rök men ingen som helst eld.
Bra med ett landsting som sköter sitt värv alldeles utmärkt.

Inga kommentarer: