torsdag 12 mars 2009

Potemkinkulisser i skattedebatten.

Att tala klarspråk är inte politikernas bästa ämne. Låt oss titta på skattesystem och hur de påverkar vår vardag.
1. Regeringen genomför det sk. jobbskatteavdraget. Det är en bra idé. Innebörden är att fler kommer i arbete.(Det lönar sig att arbeta) I normala tider ökar statens skatteintäkter genom att fler är i arbete.
Frågor som bör ställas: Skall hela inkomstskalan ha progressiv skatteminskning?
Ökar staten avgifter och skatter med hänvisning till jobbskatteavdragets effekter.?
Erfarenhetsmässigt blir svaret: De som arbetar har ju råd att betala högre taxor och högre avgifter/skatter t.ex. drivmedel. Staten säger "Titta Ni har ju mer kvar än tidigare - mycket mer!!. Slutsatsen är alldeles riktig.

Hur slår det här på övriga inkomsttagare? Svar de som inte har skatteavdrag får naturligtvis betala de högre avgifterna som uppkommit för att balansera ekonomin. Avgifter/skatter m.m.

Man kan alltså fastställa att vissa grupper med statiska inkomster t.ex. pensionärer av sin nettolön får betala avgifter som uppkommit genom strävan att balansera jobbskatteavdragets effekter.
Pensionärsorganisationerna ägnade sig åt ett destruktivt sätt när de gällde att påtala ovanstående. Både PRO & SPF talade om att pensionärena fått skattehöjning genom att de betalade samma skatt som tidigare. De jämförde med jobbskatteavdraget. Det var korkat och gav Regeringen möjligheter att lägga rökridåer. De fick inte högre skatter MEN HÖGRE KOSTAD GENOM HÖJDA AVGIFTER OCH PUNKTSKATTER.
Faktum är ju att Regeringen cyniskt påpekade för dem som fått ökade kostnader i form av avgifter/skatter "att jobbskatteavdraget var så väl tilltaget att det blev mycket pengar över ändå trots höjd bensinskatt,fordonsskatt,höjda transportavgifter och ökade avgifter för fackföreningsavgifter".
Observera att det är alldelses riktigt. Men vad glömde man.
Hur motiverar man beslutet för pensionärerna när avgifter/skatter skenar i höjden för att kompensera budgetbortfall på grund av jobbskatteavdraget?
Regeringen får väl vara så vänliga och redogöra för hur man motiverar att de som jobbar trots allt får mer kvar i lönekuvertet trots ökade skatter/avgifter som delvis skull kompensera jobbavdragets totala effekt.
För övrigt anser jag SEB dribblar med höjda löner för att kompensera bonusbortfallet.
Ge dom en DYR klocka i stället. Det kan utgöra en lämplig gradbeteckning.

Inga kommentarer: