söndag 27 september 2009

Grisslehamns Kapell

I dag söndag så har Biskop Sven Thidevall hållit mässa i Grisslehamns kapell. Kapellet är under sommarsäsongen öppet för visning. Varje söndag hålles Gudstjänst. Ibland är kapellet ganska välbesatt. En gång under våra femton år i Grisslehamn har jag varit med om snudd på mässfall.
Men Väddöprästen Joe Anderson tillsammans med kyrkvärden var närvarande och jag den enda gudstjänstdeltagaren. Prästen som är en riktig varm och trevlig person sade ,att vi är ju i alla fall tre här så jag håller en andakt så att vi inte går tomhänta härifrån. Passa på om Ni är i Grisslehamn på sommaren, att besöka kapellet och få den historiska kartan .
Vissa gånger på höst och vår kan det vara en äldre konfirmandklass som träffas under en söndagsgudstjänst. Ibland är kören där och samhörigheten är påtaglig. Kapellet har en förening som underhåller och bevarar Svenska Kyrkans närvaro i Grisslehamn. När man är i området så ligger Singö Kyrka inte långt härifrån. Välbevarad kyrka där kyrkogården talar om vad som tilldragit sig i detta område. Gravstenar med hamnmästare,fyrvaktare,fiskare,båtsmän och allt som hör sjöfart och fiske till. Varför Biskopen var i Grisslehamn - förmodligen ombedd av kyrkoherden. Anledningen är det jämna jubileet som markerar ,att Kapellet fortfarande är i samarbetet för undervisning enligt Bibelns ord. Dessutom var ju Biskopen i Uppsla på Kyrkomötets sessioner den här veckan. Det var ju en känd bloggare också ,Dag Sandahl.
Han kliar inte biskoparna under hakan direkt men har synpunker som är värda att validera.
Antingen gillar vad han står för och då hjälper ingen teologisk utbildning till mer än att vara komminister i Växsjö stift eller så har man en friare syn på livet i Svenska Kyrkan och då kan man nästan bili vad som helst i Kyrkan. För en gångs skull röstade jag på Frimodig Kyrka
i Kyrkomötes och stiftsvalen. Resultatet blev överväldigande. Staten borde överta registrering
av alla äktenskap. Svenska Kyrkan borde välsigna alla äktenskap. Partierna borde genomföra
en valordning i SvK som gör församlings och samfällighetsvalen till grund för de indirekta valen till Stift och Kyrkomöte Bloggen Ni kan ta del av är http;//ostran.se/bloggar

Inga kommentarer: