onsdag 28 oktober 2009

Demokratin måste man värna om.

Alla länder har sina egna spelregler. Flertalet har ganska likalydande "vad man får och vad man inte får göra" i samhället. För att vårda sin demokratiska kultur måste man göra klart för alla människor som vill uppehålla sig i vårt land vad som gäller.

Det är begripligt, att när vi reser till andra länder får vi i största utsträckning ta seden dit vi kommer.Ofta har vi olika regler när det gäller tillgången på t.ex. skog och mark som en plats att bara vara i. Allemansrätten förekommer ganska sparsamt i vår värld.
I Sverige får man inte aga barn. Bor man i vårt land får man inte utöva monstruösa hedersriter typ hedersmord -(varför kallar man det så?). På arbetsplatser måste man följa företagets regler vad gäller upprtädande och klädsel. Kort sagt en person som kommer till vårt land för ,att arbeta eller helt enkelt måste fly från sitt hemland omfattas av samma regler. Kommunerna borde ha en självklar skyldighet,att redogöra för vad svensk lag innebär. Detta måste de nya innevånarna,gästerna få kännedom om och följa reglerna.

Religionen är varje persons fria val. Dock får man inte hänvisa till sin tro och därigenom bryta mot våra lagar. Kan samhället klart och tydligt informera almänheten om vad som gäller skulle konsekvensen bli samhället ingriper och tillrättaför lagbrytarna.

Frågan om gränser måste tillämpas av våra egna myndigheter - detta görs inte i alla fall.
T.ex. de brandbilar som utsattes för stenkastning - betongklumpar till fara för brandmännens liv. Det är naturligtvis straffbart. Åtgärden att få kameraresurs i brandbilarna uppfattades som integritetskränkande. Vem kränker vem?
Enkla regler,som av alla kan uppfattas som resonabla , är myndigheters uppgift att bevaka
att individerna inte bryter mot. Partierna får inte bli för liberala i synen på hur religioner missbrukas. Har jag skrivit något otillbörligt i denna bloggbit ,så är jag tacksam ,att få höra av Er.

Inga kommentarer: