måndag 5 oktober 2009

Skulle inte tagit den där sista!

Alliansen kan aldrig backa enbart gå frammåt. Det förefaller i alla fall vara meningen med det fjärde jobbskatteavdraget. Förutsättningarna är följande. Schlingman & Co har räknat ut att det tre stegen varit till gagn för de som arbetar . Det gynnar partiet! Dessutom har det verkat så att fler har fått ett arbete. Nu förefaller möjligheten till bättre tider ligga en ganska snar framtid.
Kommer det fjärde steget att ha sin verkan på arbetsmarknaden? Får fler anställning före valet - kanske och då är det ett plus. Kommer vissa bolag att permitera beroende av marknadskrafterna. De som drabbas blir av med de tre jobbskatteavdragen och går miste om det fjärde. Är det inspirerande under valåret? Som pensionärer är vi båda medlemmar i två pensionärsföreningar. PRO och SPF. Det som är viktigt är att träffa folk och trivas med olika verksamheter. Själv spelar jag bridge varje torsdag. Dansar linedance varje onsdag. Dessemellan är det under månaden något som kallas Pensionärspolitiskt möte. Pensionärspolitiken består ofta i ,att gruppen möter en anställd i kommun eller landsting som redogör för just hans/hennes uppgifter och vad pensionärerna har att se fram emot. Finner man resurser till allt o.s.v..
De som inbjudits tycker om att få redovisa sina resurser och hur de används. Förslag till förändringar är legio och ibland lyssnar de på våra rapporter om läget på pensionärsfronten.

För att inte trampa någon på tårna så är det bara att erkänna pensionärernas största verksamhet. Man behöver inte sluta leka med kulorna för Boule är den stora sporten för alla pensionärer. Distriktstävlingar,klubbmästerskap,landsmästerskap just name it.

Men nu börjar en gren som Alliansen försökt sopa under mattan, att påverka valstrategerna.
I början hade dessa enbart tur när pensionärer började marknadsföra påståendet,att pensionärerna betalade högre skatt - än de som hade ett jobb. Vi hade ju samma skattetryck som tidigare. Men i nuläget börjar samarbetet mellan olika pensionärsrörelser ,att dra åt samma håll. Vi tror nämligen ,att staten försöker snuva oss på konfekten. Den sänkta pensionen som kommer 2010 kompenseras av den 100_lapp som utgår som skattesänkning.
Mycket ordentligt talar man om , att de sämst ställda pensionärerna får mer hjälp nu än tidigare. Det innebär en juste insats för de sämst ställda. Men - avgifter som tillkommer och med lätthet kan betalas av de som fått del av jobbskatteavdragen kan inte lika enkelt täckas av de övriga pensionärerna. Vi åker på kostnadsökningar ,som är högre än för andra kategorier och beror till stor del på det faktum att avgifter ,kommunala,statliga och förmodligen landstingsbeslutade blir högre.
Rent taktiskt borde Alliansen se till att lösa pensionärsknuten ganska omgående.
Matematiskt fungerar det på följande vis - tror jag. De Socialdemokrater , som kom över till Alliansen vid förra valet går kanske inte tillbaka till sitt gamla parti. Beredda står SD - inte bra ur vare sig Alliansens eller Socialdemokraternas synvinkel. En liten hint om varför det kan bli så finner man i det nyligen genomförda Kyrkovalet. Frimodig Kyrka , som har en annorlunda syn på hur kvinnoprästfrågan skall lösas fick en markant ökning från 7 till 13 mandat.
Berodde de på deras kvinnoprästsyndrom? Nej snarare på att de håller fanan högt när det gäller
gudstjänster och hur de genomför predikan. Svenska Kyrkan håller på att vingla av vägen och folk har troligen röstat på Frimodig Kyrka för att få en uppryckning i synsättet.Dessutom förefaller de vara religiösa enligt Hasse Alfredssons kyrkvaktmästare.
Nuvarande ledning i Svenska Kyrkan kuckelurar i frågan om vigselrätt,miljöproblematik och synen på kärleken. Den kommer att lyckas med allt vad de företar sig genom sitt grepp om över samtliga sekulära partier och i detta läge jobbar M,C,S,KD,FP och även V i symbiosa förhållande. Makten och härligheten säger sitt.

Det förestående riksdagsvalet 2010 kan möta samma reaktion om pensionärernas valfläsk inte paketeras på ett mer smakligt sätt. Luktar det för bedrövligt få förmodligen SD en alltför stor del av kakan. Se till att Alliansen inte fumlar bort läget. Den har ju lyckats mycket bra med det mesta så det vore olyckligt om valfläsket blir härsket.Skulle nog inte tagit det fjärde steget.

Inga kommentarer: