måndag 19 oktober 2009

Ideologisk kullerbytta?

Friskolor är bra skolor - för det mesta. Kommunala likaså - för det mesta.
Alliansen hyllar valmöjligheterna och det gör de alldelses rätt i. Men underhand får man höra,att de privata alternativen får subventionering av hyror i vissa fall. Den avsomnade friskolan som gick i konkurs sparade pengar genom att erbjuda sina elever ,sämre utbildning mot att de fick bra vitsord - är det sanning eller skröna? I de här fallen har de fria alternativen i någon mån favoriserats av ideologiska skäl - ideologin vilar ju tungt över det mesta i politiken.
Äldervården får också fler alternativ och i konkurrensen står sig kommunala vården sig slätt när det gäller ,att vinna budgivningen. Vård och bildning har väl en hand med i spelet om vem som får uppdragen. Man kan ställa sig frågan huruvida ideologin har fått övertaget hos kommunens anbudsgivare och att det är därför man "förlorar" - eller skall man kalla det ett win-win system?
De politiker som räknat på anbuden får väl visa färg. Eller är det verksamhetsgrupperna själva som inte lyckats räkna hem uppgiften. Under alla förhållanden innebär det att 90 jobb försvinner i kommunens budget. Arbetstagare som kommer att gå miste om jobbskatteavdraget om de inte får jobb hos de nya entrepenörerna.
Som moderat anser jag ,att det är viktigt att göra det bästa för kommunen och därmed dess innevånare.
Träffade i dag en grupp aktiva pensionärer i SPF. Vi brukar ta del av olika kommunala myndigheters verksamhet. I dag talades det om vårdläget. Gunnel Jägare berättade hur läget var för vårdplatser och hur många som inte blev snabbt placerade på vårdboende och som därmed kostar klöver till Akademiska Sjukhuset. Läget tycks ha förbättrats och tillskottet vårdplatser under snar framtid innebär ,att köerna kortas trots att behovet av platser ökar.
Trygghetsboende där har har ansvariga politiker beslutat,att i framtiden bygga hyreslägenheter
i avsikt att bereda flertalet behövande pensionärer få en hyreslägenhet i stället för att köpa en bostadsrätt i trygghetsboende. Att båda möjligheterna gives är ett bra initiativ tycke jag.

Inga kommentarer: