fredag 30 oktober 2009

Folksamlaget ger ingen effekt! Impotent?

Folksamlaget har skapat en försäkring för enbart pensionärer. 2009 kom en trevlig broschyr med säljande information. Redan under hösten kommer information,att man tänker på sina pensionärer och deras grupplivförsäkring. Villkoren måste förändras och skälet är, att färre pensionärer vill teckna försäkringen. Har i dag telefonerat i ärendet i avsikt att få fram fakta.

Folksam har en ganska snabb uppkoppling efter var god vänta! En trevlig man svarade på mina frågor. Vi resonerade om vad som kommer att hända om och när PRO:s centrala ledning tagit kontakt och försökt få en rimlig förklaring. Den trevliga mannen talade om att Folksam kontaktat PRO och begärt sammanträffande för att diskutera lämpliga åtgärder flera gånger under åren.

Bakgrunden till kontakterna är ,att färre pensionärer tecknar och sedan många år är det färre
grupplivförsäkringar som säljs via PRO.
Analysen till varför är kanske inte så svår. 20-talister och i någon mån 30-talister försäkrade sig för,att efterlevande inte skulle bli barskrapade på grund av begravningkostnader.
Samhället har ju genom åren utvecklats rent ekonomiskt. De som föddes på 40-talet sitter i dag med ordentlig försäkring,villa och bil och i många fall sommarviste vid havet. De har resurser, att klara av att betala den numera ganska kostsamma begravningsgudstjänsten med efterföljande förtäring.

Nu återstår frågorna till Folksam och PRO-ledningen. Folksam har kanske funderat över en annan lösning. PRO har kanske funderat över effekten ,att avveckla garantiförsäkringen. Personligen upplever jag att pensionärsföreningarna har en ganska omfattande verksamhet under veckoans dagar. Boule,Bridge,Linedance,Bokcirkel, Matlagningskurs,gymnastik, varma badkvällar, och teaterresor och en hel mängd andra aktiviteter förgyller medlemmarnas "fritid".
Vi deltar i många aktiviteter och pensionärsföreningar brukar hålla en månadsträff med antingen underhållning eller undervisning. Populärt med äldreombudsmannen (som oftast är en kvinna) som berättar vad som kan vara bra att känna till.

Men fyrtiotalisterna far på jordenruntkryssningar eller besöker sina vänner över världen eller helt enkelt badar i varmare länder . De har råd till detta genom ,att vårt samhälle har utvecklats
rent fenomenalt under de senaste 10-15 åren. De har säkert gjort sitt val aktivt, att garantipensionen är överflödig. Nu återstår för Folksam och PRO:s styrelse , att stilla vågorna och lösa allt till det bästa. Läser gärna hur man löser knuten i PRO-tidningen, som är mycket läsvärd för alla VETERANER d.v.s även de som läser Veteranen. Det är fantastisk med två tidningar inställda på de äldre och aktiva - läsvärd information och ibland även skvaller.

Inga kommentarer: