lördag 31 januari 2009

Försvaret får svaret förfaret.

Försvaret av Afghanistan tycks i nuläget vara mer aktuellt än ett stabilt försvar av Sverige.
Den nuvarande försvarsledningen blåser rök över det svenska folket. De hävdar med bestämdhet att läget är ganska gott och får instämmande ord av Försvarsministern.

Vad hade hänt om man förvaltat den gamla metoden med Allmän Värnplikt.
Fördelarna hade varit till nytta för fredstanken. De värnpliktiga kommer från olika miljöer och kulturer. Genom utbildning skapas kontakter mellan samhällets skiftande kulturformer och en
bred kunskap om hur livet ter sig i alla samhällsklasser.
. Rika och fattiga i samma armé. Kan även skapa förutsättnigar för inträde på arbetsmarknaden.
Nu får de arbetslösa betalt för att lära sig söka jobb - det är bättre för samhället om de via Allmän värnplikt förbättrade sina förutsättningar att vara förberedda för arbetslivet.
Försvarets nuvarande ekonomiska problem förefaller bero på inköp av fler vapensystem än vi kan ha användning för om vi inte har bemanningskapacitet.

För inte så många år sedan köptes tanks,motorfordon och problemet med dem var att de gav jobb i första steget med att anpassa vapnen till våra behov. Nästa problem blev att skrota skiten.
Två steg i modellen hur man gör av med försvarsanslag.

Hur hade vårt försvar sett ut om vi varit med i NATO? Förmodligen hade kravet ställts på fler och bättre utbildade soldater som skulle kunna mobiliseras på ganska kort tid.
Se på Norge och Finland som håller större förband redo att försvara sitt land. Till lägre kostnad också har jag erfarit.
Det kanske borde inledas en nystart i försvarspolitiken. Helst över partigränserna.

Inga kommentarer: