lördag 10 januari 2009

Lördagsintervju SR1 - Anders Wejryd

Det gavs raka svar på svåra frågor. Det betyder inte att det var bra svar alla gånger.
Äktenskapsfrågan var naturligtvis i fokus. De arbetas inom Svenska Kyrkan på hur man
skall laga till en äktenskapsritual och förmodligen? ligger tanken i att byta bibelordet om att mannen skall lämna sin fader och moder osv. Man kanske får i likställighetens namn översätta
det till att männen skall övergiva eller kvinnorna skall övergiva. Uppriktigt sagt anser jag att vigselrätten skall överlämnas till staten. Men de kanske statens partivasaller i kyrkomötet inte ställer upp på?
På frågan om vad präster känner i ärendet framgår det , att den väjningsrätt som utlovats kommer att tillämpas om en präst inte vill viga samkönade par och det låter ju i mina öron
till att inte utgöra något problem. Alltså ingen jakt på obstruerande präster med hög utbildning som kanske inte finner en teologiskt hållbar förklaring varför vigsel inte skulle kunna ske.
I andra ärenden har ju utköp och nedklassering av präster varit vardagsmat. Det är väl bara en tidsfråga innan de präster som inte kan samarbeta med en präst som är kvinna vid nattvardsbordet kommer att klandras av jämlikhetsombudsmannen som dessutom är kvinna.

Fortfarande anser jag SvK skulle vinna på att vigselrätten återgår till staten.
Som en klok präst uttrycker det att han gärna välsignar homosexuella men inte att de utövar
sexualiteten.

För övrigt sker vigning till äktenskap i Svenska Kyrkan´s regi med 46% .

Med Svenska Kyrkans velande i frågor som berör medlemsvården ( budskapet ,uppgiften att missionera, undervisningen) frågar man sig hur länge kyrkan kan vrida sina händer utan att något händer.

Inga kommentarer: