torsdag 22 januari 2009

När lammen tystna - bräker fåren.

Ibland får man för många informationer på en gång. Dagens ledare i Upsala Nya Tidning signalerar att äktenskapsfrågan har två förslag till lösning. Båda är tveksamma och som vanligt baseras den på en sprucken kompromiss. Tre riksdagsgrupper tror sig kunna komma överens med oppositionen. KD försöker en annan väg.

Första frågan är väl att kontrollera att hetero- och homosexuellla anser att samhället är betjänt av fasta parrelationer som dessutom har juridiskt hållbart skydd. Svaret är obetingat ja! Den politikerinfekterade Svenska Kyrkan ställer nog upp på det mesta. Att utföra vigsel i sina kyrkor menar jag. Priset för att behålla vigselrätten är inte speciellt högt. Försäkringen sitter i Kyrkomötet och består av en säker majoritet av samtliga partier från höger till vänster. Undantaget är KD.

Under åren har jag försökt argumentera för statens uppgift att se till att alla parrelationer har ett juridiskt avtal, tecknat av Staten och paret. Det utgör beviset för samhällets acceptans av avvikande sexuella relationer. Läsaren själv får ta ställning för vad de anser vara avvikande.

Kyrkorna är trossamfund - eller bör åtminstonde vara det . De skall ta hänsyn till sin tro och förmedla den till sina medlemmar och andra intresserade. Svenska Kyrkan uppvisar en ganska vid tolkning och gör det som folkkyrka. Andra samfund kan vara mer rigida. Just nu pågår en kommunikation mellan läsare och tidningen Dagen. Ibland tittar den skenhelige fram - texter ur bibeln tolkas si och så. Det lyser ur de som tror som mest - inte av glädje utan mer av förbud och förbannelse. Man anar att dessa medlemmar är hänryckta då och då och inte minst när det gäller att försvara äktenskapet.

Själv är jag lyckligt gift sedan 1957 och har en stor varm familj. Kyrkan heter St Maria på Söder i Stockholm där vi vigdes samman. Det kallas äktenskap också om någon har glömt det.

Skulle det utgöra ett hinder för de skenheliga att kalla företeelsen för giftermål alt äktenskap
för alla par? Jag tror inte det. Julnatten var förresten hela familjen i Midnattsmässan 16 personer varav 14 deltog i kommunionen.

Se till att staten genomför den civilrättsliga åtgärden att förklara alla par som signerar det juridiska avtalet för GIFTA.

När lammen tystna så bräker fåren. Just nu förefaller lammen till stor del vara försedda med fårskalle.

Inga kommentarer: