onsdag 6 februari 2008

Kan vara värt en Mässa

Svensk Kyrkan i Knutby firar varje år en mässa i samband med Fastlagstiden. En mässa kvällstid en vardagkväll kan kanske inte förväntas övervaras av många gudstjänstdeltagare.
Men kyrkan litar till Mattias och hans kyrkokör. Kyrkokören medverkar i gudstjänsten och när postludium avklingat går kör och församling till församlingshemmet. Där vankas maffiga semlor och kaffe. Mycket uppskattat!

Synergieffekt: Församlingen ser i UNT att på Tisdag är det Fettisdagsmässa.
Församlingen reagerar: Jaha kören är med - då kanske man skulle gå. Och det gör den! Påfyllning med 25 personer. Totalt en församling om cirka 50 personer en kväll när kyrkan annars sovit i godan ro. Dessutom har kören övning efter kaffepausen.

Modellen är mycket lyckad - dels för körens vackra sång, dels för församlingens semlor, en högtidlig mässa, den sociala samvaron och vår nya präst . Modellen kan med fördel prövas i våra fyra kyrkor även på söndagar. Målsättning : En kyrka har söndagsgudstjänst med hela uppsättningen en gång i månaden fullt med besökare/deltagare.

Bara den känslan, att kören fyller en bit av kyrkan, kan ge synnergieffekten att de tre övriga församlingarna ser till att underlätta samtransporten för att fira Gudstjänst i just den kyrkan den söndagen. Blir det sedan en god predikan så kommer det att gå åt många koppar kaffe i församlingshemmet - för att inte tala om bullar. Fungerar nästan som "bullkyrkan" - bara det att i vårt fall är den sociala kontakten och en stämningsfull gudstjänst huvudmålet.

Inga kommentarer: