onsdag 20 februari 2008

Tvinna tråden feminism/pension

Ring P1 kommer med stort och smått. Gamla idéer blir åter aktuella. Familjen har under många år funderat över feminismen och jämnställdhet mellan könen. Bakgrund: Välutbildad gift kvinna får barn. Ett två tre. Hemma för att bereda barnens väg ut i samhället. Mannen jobbar som lägre tjänsteman, men får under tid bättre och bättre inkomster. Alltså 50/60-talet en låg lön för familjen att leva på. Det går på basis - kvinnan i hemmet - blir finansminister. När yngsta barnet blev 5 år - ut i arbetslivet genom hygglig grannfru som tar hand om femåringen.
Det kallas svart dagmamma - men en ljusnande framtid. Ja så såg det ut i många familjer. Mannen arbetade hemma och finansministern arbetade i hemmet.

Så småningom kommer pensionen. Med nuvarande politik - oavsett färg - så blir pensionsutfallet förfärligt orättvist. Han får mycket och i de flesta fall får hon det sämre.
För många år sedan hade vi en fundering om hur man hittar en rättvis modell och kom fram till detta.

När man gift sig och ingått äktenskap vore det väl bra om samhället gjorde det möjligt att föräldrarna, eller om inga barn finnes, de två gifta delade på den gemensamma pensionspoängen. Det skulle innebära en lika hög pensionspoäng för båda makarna. Om man sedan går skilda vägar, så får man som ensamstående de pensionspoäng som man jobbar ihop till. Skulle man flytta ihop med ny partner och gifta om sig, så började man där man slutat med sin pensionspoäng för att dela pensionspoäng med den nye/nya partnern. Jag tror att jämlikheten mellan könen skulle öka på så sätt.

Tänker man sig i framtiden att parförhållanden som anses stadiga och siktar till livslång samlevnad, så har vi passerat könsvallen vad gäller "äktenskap" obs ej inregistrerat varumärke.
Sedan är det upp till var och en att fatta beslut. Men byt inte i onödan. Det skulle innebära administrativa kostnader för staten. Staten bör överta vigselrätten och kyrkan borde ge detta sin välsignelse.

Inga kommentarer: