tisdag 17 november 2009

Kommuner och Landsting ekonomisk härdsmälta

När man läser sitt partiprogram, får man de mest klara och vackra ord hur saker och ting skall behandlas. Ideologin står som spön i backen. Tittar man sedan på skarpt läge blir det inte alltid så mycket kvar. Partiet signalerade i förra valrörelsen, att Landstingen borde försvinna. Senare rapporterades,att Landstingen på sikt måste förändras. Hur läget är i dag känner jag inte till. Men det är klart,att våra partimedlemmar med sitt säte på en säker landstingsstol ogärna lämnar den bekväma sitsen.
För kommunen gäller en något annorlunda bild. Här blir det ibland Goliats fajt med David ,som gäller. Vem David är kan Ni själva utröna. Låt oss ta exemplet friskolor contra kommunal skola.
Kommunerna känner sig blåsta på bekostnad av friskolornas enklare hantgering "och som de säger" de glin som inte gå,att ha i möblerade klassrum måste vi ta i retur". Vad händer t.ex. med vaccineringen som pågår just i tiden. Vissa skolor ville ombesörja vaccinering precis som det var på 50-talet. Många kommer säkert ihåg språngmarcher i gymnastiksalen och jakten på de flyende. Det var räddsla för sprutan och dess innehåll. I tanken blev den större och farligare för varje minut under köandet. Jag kutade själv får jag väl erkänna.
På den tiden vet jag inte vem som betalade massvaccineringen det var ju staten som stod för hela karusellen. Fråga: Landstinget sägs avslå skolornas begäran att själva vaccinera sina elever (skolsköterskorna har kompetensen, men enligt beslut skall en läkare vara vaccineringsansvarig). Eller är det så, att skolorna tar besväret,att skicka ungdomarna till landstingets vaccinationscentrum för att inte få en svårtuggad faktura.
Hur som helst är det inte omsorgen om den ultimata driftsekonomin av humankapitalet.

Inga kommentarer: